Russische waarschuwing aan VS 'geen loos dreigement'

Geen categorieapr 11 2018, 18:00
Zoals eerder vandaag overal te lezen viel dreigt President Trump van de Verenigde Staten met een raketaanval op Syrische chemische installaties, vanwege de vermeende gifgasaanval. Rusland waarschuwde direct met tegenmaatregelen en zou zowel de raketten als de lanceerplatformen dreigen te vernietigen. Trump deinsde echter niet terug en dus wordt het spannend!
Peter Wijninga, veiligheidsadviseur van het Haags Centrum voor Strategische studies en voormalig luchtmachtcommandant, noemt het 'een riskant verhaal'. Er zou volgens Wijninga weinig winst te halen vallen met zo'n aanval. President Assad zou namelijk, door de te genieten steun van Iran en Rusland, nergens voor terugdeinzen.
Wijninga acht de kans redelijk aanwezig dat Rusland een dergelijke aanval zal proberen tegen te houden en de raketten zal proberen neer te halen. De beste man haalt er verder wat lijpe technische kennis bij door te zeggen dat kruisraketten onder de radar vliegen en dit het neerhalen moeilijk maakt. Who cares? Als die dingen worden afgevuurd gaat Rusland reageren, dáár gaat het nu om.
Of Rusland vervolgens ook de raketinstallaties (de Amerikaanse schepen) zal bestoken is een tweede. Dit staat namelijk gelijk aan een oorlogsdaad. Het afvuren van raketten op Syrische installaties is dat echter óók. Hierbij moet ook nog vermeld worden dat er een landelijk gezondheidsrisico zou kunnen ontstaan wanneer dergelijke chemische installaties zouden worden bestookt.
Al met al klinkt het alsof de VS weinig te winnen heeft bij zo'n aanval op zowel politiek, militair-strategisch als -tactisch niveau. Assad is al een tijd aan de winnende hand, Rusland en Iran steunen hun bondgenoot en hebben allebei baat bij militair conflict. Zowel Rusland als Iran lijden namelijk onder economische sancties maar kunnen behoorlijk wat geld binnenhalen met een escalerend militair conflict. Vraag naar wapens brengt namelijk investeringen met zich mee. Óók hebben ze, mocht dit escaleren, niet als eerst de aanval ingezet dus krijgt Trump alle schuld.
Moeten we natuurlijk wel even bij vertellen dat Trump liever ook geen conflict heeft. Vlak na zijn lijpe tweet zei hij namelijk:
[embed]https://twitter.com/realDonaldTrump/status/984032798821568513[/embed]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten