Russische waarschuwing aan VS 'geen loos dreigement'

Russische waarschuwing aan VS 'geen loos dreigement'

Zoals eerder vandaag overal te lezen viel dreigt President Trump van de Verenigde Staten met een raketaanval op Syrische chemische installaties, vanwege de vermeende gifgasaanval. Rusland waarschuwde direct met tegenmaatregelen en zou zowel de raketten als de lanceerplatformen dreigen te vernietigen. Trump deinsde echter niet terug en dus wordt het spannend!

Peter Wijninga, veiligheidsadviseur van het Haags Centrum voor Strategische studies en voormalig luchtmachtcommandant, noemt het 'een riskant verhaal'. Er zou volgens Wijninga weinig winst te halen vallen met zo'n aanval. President Assad zou namelijk, door de te genieten steun van Iran en Rusland, nergens voor terugdeinzen.

Wijninga acht de kans redelijk aanwezig dat Rusland een dergelijke aanval zal proberen tegen te houden en de raketten zal proberen neer te halen. De beste man haalt er verder wat lijpe technische kennis bij door te zeggen dat kruisraketten onder de radar vliegen en dit het neerhalen moeilijk maakt. Who cares? Als die dingen worden afgevuurd gaat Rusland reageren, dáár gaat het nu om.

Of Rusland vervolgens ook de raketinstallaties (de Amerikaanse schepen) zal bestoken is een tweede. Dit staat namelijk gelijk aan een oorlogsdaad. Het afvuren van raketten op Syrische installaties is dat echter óók. Hierbij moet ook nog vermeld worden dat er een landelijk gezondheidsrisico zou kunnen ontstaan wanneer dergelijke chemische installaties zouden worden bestookt.

Al met al klinkt het alsof de VS weinig te winnen heeft bij zo'n aanval op zowel politiek, militair-strategisch als -tactisch niveau. Assad is al een tijd aan de winnende hand, Rusland en Iran steunen hun bondgenoot en hebben allebei baat bij militair conflict. Zowel Rusland als Iran lijden namelijk onder economische sancties maar kunnen behoorlijk wat geld binnenhalen met een escalerend militair conflict. Vraag naar wapens brengt namelijk investeringen met zich mee. Óók hebben ze, mocht dit escaleren, niet als eerst de aanval ingezet dus krijgt Trump alle schuld.

Moeten we natuurlijk wel even bij vertellen dat Trump liever ook geen conflict heeft. Vlak na zijn lijpe tweet zei hij namelijk:

[embed[/embed]

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties