Rutte distantieert zich van Wilders

Geen categoriesep 18 2014, 19:00
Minder, minder, minder.
Premier Mark Rutte heeft zich vandaag gedistantieerd van het taalgebruik van de PVV:

'We zullen alle middelen gebruiken om onze rechtstaat overeind te houden', zo begint Rutte. De premier gaat in op de anti-shariaverklaring van Wilders. 'Het is een negatieve verklaring, die mensen beoordeelt op basis van hun godsdienst en het is polariserend.'

Wilders ging 'ook over de schreef' toen hij sprak over het Marokkanenprobleem, zegt Rutte. 'Dit soort uitspraken dragen niet bij aan de oplossing van de problemen en ik wil hier zeggen dat ik in een land wil wonen waar iedereen die hier een positieve bijdrage wil leveren een veilig thuis mag hebben.' Er klinkt geroffel vanaf de Kamerbankjes.

De premier gaf aan dat bepaalde bevolkingsgroepen inderdaad oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers, maar wat hem betreft betekent dit (terecht) niet dat alle mensen die tot een bepaald geloof horen niet langer welkom zijn in Nederland. Wilders bracht daar tegen in dat heel veel moslims 'stonden te juichen' na de aanslagen van 9/11 en dat hij daarom inderdaad een volledige stop wil op immigratie uit moslimlanden.
Het zal allemaal wel. Wilders heeft gelijk dat er culturele problemen zijn met veel moslims, maar zijn taalgebruik en oplossingen slaan volstrekt nergens op. Het is prima dat Rutte daar afstand van neemt.
Natuurlijk is er wel een 'maar': hij moet er tegelijkertijd wel voor zorgen dat er iets gedaan wordt aan dit soort problemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten