Rutte: dreigbrieven aan raadsleden zijn "bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk"

Geen categorieokt 14 2015, 15:00
Premier Rutte heeft de dreigbrieven aan Rijswijkse raadsleden over de komst van een asielzoekerscentrum sterk veroordeeld.
Voor aanvang van het debat over de opvang van asielzoekers, moest Mark Rutte eerst even iets kwijt over de dreigbrieven die zijn verstuurd aan raadsleden in Rijswijk. Meerdere raadsleden in die gemeente kregen berichten met dreigende taal – als ze voor de komst van een asielzoekerscentrum zouden stemmen, dan zouden ze daar spijt van krijgen.
Rutte noemt de brieven "totaal onacceptabel", en zegt bovendien dat "we van mening mogen verschillen over de opvang van asielzoekers, maar de grens naar het dreigen met geweld mag nooit overschreden worden."
Ook burgemeester Bezuijen neemt de dreigbrieven hoog op:

"Het is volstrekt onacceptabel wanneer raadsleden in de democratische uitoefening van hun functie gehinderd worden."

Op 6 oktober stemde de gemeenteraad van Rijswijk in met de komst van een asielzoekerscentrum op het voormalige terrein van de Technische Hogeschool. Toen liet het college nog weten erg trots te zijn dat de discussie op een beschaafde manier was verlopen. Pas een week later maakten enkele raadsleden bekend dat zij dreigbrieven hadden ontvangen voor de stemming.
Raadslid Yvonne Habers (PvdA) kreeg een dreigbrief waarin haar dochters werden genoemd:

"Dag Yvonne. Ten eerste wat een heerlijke dochters heb je. Mmm. Als dat azc er komt, zoek ik ze nog wel eens op op school. Denk ff goed na over dat azc. Oke?''

Ook D66'er Mark Storm moest het ontgelden, maar reageerde op Twitter laconiek op de dreigbrief:
https://twitter.com/markstormD66/status/653933137186189312
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk heeft gemeld dat er aangifte wordt gedaan. Omdat de dreigementen waren bedoeld om de raadsstemming te beïnvloeden, vindt hij dat er extra streng moet worden opgetreden:

"Ik ga niet over de strafmaat, maar ik heb met Openbaar Ministerie en ministerie besproken dat hiervoor hogere strafeisen gelden dan bij gewone bedreigingen"

Volgens Plasterk moeten de daders rekening houden met gevangenisstraffen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten