"Rutte heeft lak aan Nederlanders": Nederlanders blijven steeds langer arm

"Rutte heeft lak aan Nederlanders": Nederlanders blijven steeds langer arm

Dit is het logische gevolg van wat ze in Amerika crony capitalism noemen: een coalitie tussen het grootkapitaal en de politiek waardoor de kleine man vooral zo klein mogelijk gehouden wordt terwijl de regering wel kan opscheppen dat de economie "groeit."

Als VVD'ers en PvdA'ers roepen dat de economie groeit (!) en dat dit geweldig nieuws is moet je altijd in gedachten houden dat die algemene cijfers lang niet altijd het hele verhaal vertellen. Zo ook nu. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt bijvoorbeeld dat hele massa's Nederlanders totaal niet profiteren van de zogenaamde economische groei. Zij blijven namelijk arm:

Nederland als geheel mag dan langzaam uit de economische crisis raken, veel gezinnen zitten nog in zwaar weer. Liefst 221.000 huishoudens leefden in 2015 in langdurige armoede.

"Langdurige armoede" wordt gedefinieerd als vier jaar of langer. Wat het inkomen betreft geldt 1030 euro als de grens voor alleenstaanden en 1930 euro voor een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen. Iedereen die minder geld te besteden heeft dan dat leeft in armoede. Wellicht dat dit een decennium geleden ondenkbaar was (het komt immers neer op meer dan 2200 gulden voor alleenstaanden), maar helaas zijn de prijzen de afgelopen jaren razendsnel gestegen (bedankt inflatie én de euro!). Daardoor koop je tegenwoordig bijzonder weinig met dit soort bedragen.

Bovenstaande is al bijzonder zorgwekkend, maar er is nog veel meer slecht nieuws op komst. Zo is het percentage Nederlanders dat in chronische armoede leeft tussen 2014 en 2015 met maar liefst 10 procent toegenomen. In 2015 moesten 626.000 gezinnen rond proberen te komen van een te laag inkomen. Met andere woorden, die mensen konden eigenlijk dus helemaal niet voor zichzelf zorgen.

Juist voor deze mensen is het buitengewoon zuur dat Rutte en zijn VVD de laatste tijd roepen dat het ge-wel-dig gaat met de economie en dat alles echt in de lift zit. Nou Mark, dat valt nogal mee -- of tegen, eigenlijk -- als je een gewone Nederlander bent. Ja, Rutte en zijn vrienden van de multinationals hebben het prima naar hun zin, maar juist gezinnen met lage inkomens hebben het moeilijker dan ooit.

Hoe dit komt? Heel simpel: Ruttes economische politiek is desastreus voor de gewone man en vrouw. Zijn partij heeft een verbond gesloten met multinationals -- met het grote bedrijfsleven. Zij krijgen elke keer 'hulp' van de staat -- op wat voor manier dan ook -- maar er is geen sprake van een vrije markt en gelijke mogelijkheden voor iedereen. Dat willen die multinationals immers helemaal niet. Zij willen een concurrentiepositie bemachtigen en gebruiken hun geld vervolgens om politieke steun te kopen door middel van lobbyisten. Vervolgens krijgen zij weer wetten en andere beleidsmaatregelen die ze willen, waardoor hun positie nog beter wordt. Daarna geven ze met name de VVD wéér meer steun, en zo gaat het verder en verder tot de gewone Nederlander geen uitzicht meer heeft op een mooie toekomst.

En dat is nog niet eens alles. Rutte laat de arme Nederlander namelijk weliswaar in de kou staan, maar geeft ondertussen wel bakken met geld aan nepasielzoekers en onverantwoordelijke Europese landen. Denk maar aan Griekenland. Zoals PVV-leider Geert Wilders terecht stelt op Twitter heeft Rutte gewoon "lak aan Nederlanders." En dat zie je terug in dit soort armoedecijfers.

Als we hier verandering in willen brengen zit er maar één ding op: Rutte moet op 15 maart de verkiezingen verliezen en opgevolgd worden door iemand die de belangen van het Nederlandse volk wél verdedigt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties