Rutte heeft zijn nieuwe ongevaarlijke marionet gevonden: Klaas Dijkhoff vrijwel zeker leider VVD in Tweede Kamer

Rutte heeft zijn nieuwe ongevaarlijke marionet gevonden: Klaas Dijkhoff vrijwel zeker leider VVD in Tweede Kamer

De VVD krijgt een nieuwe fractievoorzitter. Het wordt vrijwel zeker Klaas Dijkhoff. Die is nu staatssecretaris, maar wordt door de VVD-top al langer gezien als een man die de rol van VVD-leider prima kan waarnemen zolang Rutte premier is.

Lange tijd leek de 'race' voor het lijsttrekkerschap van de VVD nog iets van spannend te zijn. Er waren namelijk twee bekende kandidaten: Jeanine Hennis én Klaas Dijkhoff. Maar dat is nu over en voorbij. Hennis heeft namelijk laten weten gewoon nog een keer minister te willen worden. Aangezien Jeanine altijd krijgt wat ze wil is dat dus al kat in het bakkie voor haar.

Ondertussen wordt Dijkhoff gezien als politiek talentvoller, rustiger en "gevatter." Daarom wil de VVD-top hem graag deze hondenbaan geven. Want ja, zolang Mark Rutte feitelijk de grote VVD-man is, is het dat natuurlijk. De leider van de VVD in de fractie moet immers continu de beslissingen van de premier verdedigen. Die beslissingen zijn maar heel zelden rechts of liberaal.

Daar zit je dan als 'fractieleider.' Je hebt helemaal niets te zeggen, moet 'gewoon' doen wat Rutte zegt, maar krijgt wel alle kritiek over je heen als het misgaat.

Daarom is het geen wonder dat Dijkhoff liever géén fractieleider wil worden. Hij zou liever minister worden in een nieuw kabinet, nu hij een tijdje staatssecretaris is geweest. Maar slecht nieuws voor hem: volgens het AD vindt de VVD-top dat hij het pas verdient om minister te worden als hij éérst fractieleider wordt. Daarom accepteerde Halbe Zijlstra die positie eerder ook. Zijn beloning zit er nu aan te komen: hij is mede-onderhandelaar met Rutte wat betekent dat hij gegarandeerd een ministerpost krijgt.

Natuurlijk is het nogal arrogant dat de VVD er maar even vanuit gaat dat de partij de volgende keer wéér meeregeert.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer