Rutte I, het ideologische antwoord

Geen categorieokt 16 2011, 17:45
Afgelopen week werden we op onze wenken bediend, toen VVD-fractievoorzitter Stef Blok op NU.nl er blijf van gaf aan te willen sturen op minimaal acht jaar samenwerken met CDA en PVV. Enerzijds mogen we dus constateren dat de VVD haar natuurlijke habitat van rechts-conservatieve partij meer en meer begint te omhelzen. Anderzijds zit het venijn 'm vaak in de staart doordat het denken van prominente liberalen zoals Mark Rutte en Melanie Schultz van Haegen nooit stilstaat en permanent aan 'evolutie' onderhevig is. Vinger aan de pols dus.
Nog niet zo lang geleden werd D66 omarmd als een belangrijke ledemaat van een grote liberaal-progressieve beweging. Aanjagers: onze eigen MP en Mw. Schultz van Haegen. Gelukkigerwijs is dit initiatief een vroegtijdige dood gestorven, maar de paarse funeste geest is wel voorgoed ontkurkt en loert om elke politieke hoek. Zonder partijtoppers als Schultz van Haegen te willen afvallen is het zaak de VVD bij de les te houden, en ons vooral niet te laten aanleunen dat het huidige beleid te weinig hervormingsgezind zou zijn. Echte hervormingen kunnen alleen gestalte krijgen als de staatshuishouding op orde is en dus zet het huidige kabinet in op een kleinere en slagvaardiger overheid. Belastingen worden vereenvoudigd, de bijstand hervormd en openbaar vervoer aanbesteed. Dat het ontslagrecht in deze kabinetsronde buiten schot blijft is de concessie die VVD heeft gedaan jegens de PVV. Ook liberalen polderen, maar wel met beide benen op de grond.
Ondanks prietpraat van ideologische leeghoofden als D66 is het juist deze partij die structureel het liberale gehalte van de VVD beschimpt als zijnde een hol vat. Men heeft zich immers uitgeleverd aan het confessionele CDA het conservatieve populisme van de PVV en zeker in de Senaat het staatkundige gereformeerde geluid van de SGP. In de tunnelvisie van de vlees-noch-vis-partij van Pechtold heeft de VVD zijn liberale agenda overboord gegooid. Nonsens. In de optiek van D66 is liberalisme alleen mogelijk als je paarse demonen omhelst die de partij met GL en de PvdA zo gaarne uitdraagt. Ideologisch drijfzand. Natuurlijk zijn er stappen nodig in het Nederlandse ontslagrecht en is het zaak om het Nederlandse onderwijs op te stuwen in de vaart der volkeren teneinde een leidende kenniseconomie te blijven, maar voorgaande beantwoordt niet aan morele oproepen vanuit de bevolking om law and order, het gedegen op orde brengen van het financiele huishoudboekje en een streng en rechtvaardige immigratiebeleid. De paarse bende wilde minder bezuinigen dan de 18 miljard die dit kabinet aan het ombuigen is. Het ideologische verhaal uitgedragen door Rutte 1 heeft meer feeling met de samenleving dan de paarse partijen in hun tijd. Het afschudden van de conservatief liberale veren van de VVD zoals Pechtold c.s. voorstaan, zou de politieke doodsteek van de VVD als volkspartij zijn. We weten allemaal wat er gebeurde met de PvdA toen deze partij olv. de opportunist Kok niet meer socialistisch wilde zijn.
Rutte heeft momenteel echter de juiste swing te pakken. Hier gaf hij in 2008 ook al blijk van toen wij hem attent maakten om in het herschrijven van de Beginselverklaring van zijn partij vooral aan de joods-christelijke en humane ontstaansgronden van dit land te refereren. Dat deed hij en dat is recht doen aan een gedeelde geschiedenis. Liberalisme is buiten kansen creeeren voor een ieder, ook behoudzuchtig zijn inzake tradities. Liberalisme en conservatisme sluiten mekaar dan ook niet uit, maar versterken elkaar als gedeelde dimensies. Het liberale vlees van toppers als Rutte en Schultz van Haegen zou eens zwak mogen zijn en opnieuw een paarse knieval kunnen maken. Aan ons is het om de vinger aan de pols te houden. Hier op het web en elders. Duurzame waakzaamheid gegarandeerd.
Dit artikel verscheen eerder op http://HoudtDeVVDBijDeLes.wordpress.com
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten