Rutte kiest voor Trix

Geen categorieaug 27 2011, 11:29
Ik vreesde het al (met grote vrezen) en, ja hoor: de premier heeft laten weten dat Trix gewoon in de Raad van State moet blijven.
De VVD is wat het koningshuis betreft enigszins een verdeelde partij. Een grote en invloedrijke vleugel is vrij conservatief, in ieder geval in dit soort zaken. Deze VVD'ers zijn wat elitair - ze hebben het over het 'plebs' en beschouwen VVD-leden die niet uit een VVD-nest komen als onbetrouwbaar of in ieder geval een beetje minderwaardig - en steunen het koningshuis. Anders krijg je immers een door het plebs gekozen staatshoofd. Dat moet je toch niet willen.
Aan de andere kant zijn er ook veel echte, ideologische liberalen die vrij (of zelfs behoorlijk) republikeins zijn. Zij willen dat de monarchie geheel wordt afgeschaft. En dan liever gisteren dan vandaag.
Tenslotte zijn er partijleden en VVD-kiezers die een beetje tussen beide extremen schipperen. Zij willen de monarchie behouden (omdat de koning zo'n "belangrijk symbool" zou zijn), maar vinden het inderdaad tijd om de macht van Trix en de haren te beperken.
Premier, en leider van de liberalen, Mark Rutte moet deze vleugels op de een of andere manier te vriend houden. Hoe? Nou, zo:

Premier Mark Rutte vindt dat de volgende koning ook voorzitter moet zijn van de Raad van State. Volgens de premier kan een staatshoofd veel leren van de functie.

Dat zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Volgens Rutte is het voorzitterschap door de Koning(-in) volstrekt symbolisch. Het staatshoofd is geen voorzitter over het deel van de raad dat de regering adviseert. In 31 jaar heeft koningin Beatrix zeven keer de vergadering geopend met een korte toespraak.

Wat betekent dit precies voor de stand van zaken in het parlement? Nou, dit:

Een meerderheid van de Tweede Kamer is ervoor om het staatshoofd geen rol meer te geven bij formaties. Om het staatshoofd het voorzitterschap van de Raad van State te ontnemen is echter een tweederde meerderheid nodig, en die is er niet. VVD, CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen.

Ik begrijp Ruttes standpunt wel, maar het is toch jammer dat hij deze geweldige kans om Trix (of haar opvolger(s) eigenlijk) uit de RvS te zetten laat liggen. Dit was een ideale mogelijkheid geweest om dit eindelijk voor elkaar te krijgen. De houding van het volk ten opzichte van de monarch verandert langzaam, maar gestaag. Republikeinen konden u doorpakken.
Helaas komt het er niet van. De kans is groot dat de rol van de koning en zijn invloed beperkt wordt, maar toch; het had nog beter gekund.
Misschien dat we daar een andere coalitie voor nodig hebben, eentje zonder het CDA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten