Samsom wil deltaplan maakindustrie tegen Chinezen

Geen categoriemei 02 2015, 11:00
Veel en veel te laat.
Dit plan klinkt sympathiek, maar het is veel en veel te laat:
PvdA-leider Diederik Samsom wil dat er snel een ''deltaplan voor de maakindustrie'' komt. Dat zei hij vrijdagavond in Leiden op een bijeenkomst ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid.
Er moet volgens hem een opleving van deze sector komen omdat het vaak om duurzame technologie gaat, maar ook omdat ''het kansen geeft aan iedereen, van laag- tot hoogopgeleid''. In ons land werken ongeveer 800.000 mensen in de maakindustrie.
Volgens Samsom gaan wij de economische strijd met China verliezen als er geen speciaal deltaplan komt voor de maakindustrie. "Straks leggen de Chinezen het geld op tafel en zijn we niet alleen de kennis, maar ook de banen kwijt. Ik wil een deltaplan dat dat voorkomt."
Als Samsom dit tien of twintig jaar geleden had gezegd, dan waren we er misschien op tijd bij geweest. Nu is het daar gewoon te laat voor. Ze maken alles in China, snel en goedkoop. Dat kan in Nederland niet meer. Ondernemers in ons land betalen zich blauw aan personeelskosten en hoge belastingen.
Samsom wil ook een snelle lastenverlichting op arbeid. Dat laatste is sowieso een goed plan, maar dan moeten niet tegelijkertijd andere belastingen worden verhoogd. Dan hebben we er nog niks aan. Al met al: sympathiek dus, maar 1. onmogelijk en 2. veel te laat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten