Samsom wil rentelasten herverdelen

Geen categoriemei 21 2012, 14:59
Omwille van Europa uiteraard
Da's weer eens een andere verkiezingsbelofte: een politicus die u wil opzadelen met hogere hypotheeklasten en credit card rekeningen om het zo de Grieken en de Spanjaarden wat makkelijker te maken. Want dat is natuurlijk wat het gevolg is van dit opmerkelijke pleidooi van Diederik Samsom:
Diederik Samsom is een voorstander van deze euro-obligaties. Deze obligaties hebben volgens hem als voordeel dat de eurozone de verantwoordelijkheid voor de rentestand gaat delen. “Minister De Jager juicht dat de rente in Nederland zo laag is, maar daardoor schiet de rente elders gierend omhoog en dat treft Nederland.” Overigens vindt Samsom wel dat eerst de rente binnen de eurozone dichter bij elkaar moet komen. Het invoeren van de euro-obligaties zal daarom wat hem betreft nog wel een paar jaar duren.
Eh, nee Diederik, de rente is niet daar hoog omdat hij hier laag is, hij is hier laag omdat hij daar zo hoog is. De rente in de PIIGS-landen vloog omhoog omdat ze er daar een puinhoop van hebben gemaakt. Daar hebben wij precies niets mee te maken. Beleggers die de zaak in Zuid-Europa niet langer vertrouwen zoeken vervolgens een veilig heenkomen, en blijkbaar vinden ze Nederlandse staatsobligaties wel een betrouwbare vluchtheuvel. Opmerkelijk dat Samsom dit niet lijkt te begrijpen. Of begrijpt hij het wel maar probeert hij zo een rechtvaardiging te zoeken voor deze nieuwe vorm van herverdeling op europese schaal?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten