Schandaaltje! ING hielp criminelen met geld witwassen

Schandaaltje! ING hielp criminelen met geld witwassen

Het Openbaar Ministerie levert een flinke dreun aan het imago van ING. De bank blijkt namelijk corruptie en witwaspraktijken te faciliteren en dat gaat om bedragen rond de 150 miljoen euro! Zo meldt de Telegraaf.

Het Openbaar Ministerie riep een onderzoek naar ING in het leven onder de naam 'Houston'. De politie en FIOD merkten op dat diverse criminelen, en verdachten van corruptie en geld witwassen, een rekening bij de bank hadden. Hierdoor leek het alsof ING mogelijk betrokken of te laks zou zijn geweest met hun screening van klanten.

Als dat het geval blijkt dan is ING in overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. De wet stelt dat bij ongebruikelijke transacties een melding moet worden gemaakt. Bijvoorbeeld bij bedragen boven de tienduizend dollar zoals Amerikaanse banken dat doorgaans doen.

ING blijkt te hebben gekort op personeel die daar toezicht op dienen te houden waardoor er dus een 'lek' is ontstaan en criminelen praktisch vrij spel hadden. Een schrijnend voorbeeld is een Curaçaos bedrijf dat via een Nederlandse bankrekening van ING zo'n 150 miljoen euro heeft weten door te sluizen in slechts vier jaar tijd!

De FIOD constateerde dat er bijna niet werd gecontroleerd en dus gaat ING flink nat! Natuurlijk mogen Russische en Oezbeekse bedrijven en personen niet ontbreken in dit grove schandaal en jawel hoor! Steekpenningen tussen een Russisch telecombedrijf en de dochter van de voormalige Oezbeekse president ter waarde van, schrik niet, 55 miljoen euro! Allemaal via een Nederlandse ING bankrekening!

Het wordt helemaal mooi nu blijkt dat ING in 2012 al aanwijzingen had dat er iets niet in de haak was en meldde dit pas in 2015, drie jaar later! Wat de vervolgstappen van het Openbaar Ministerie nu zullen zijn moet nog blijken maar dikke kans dat ING hard wordt aangepakt!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer