Schofterige Volkskrant: 'Nee joh, het valt hártstikke mee met plunderingen op Sint Maarten!'

Geen categoriesep 09 2017, 10:00
Wegkijken, wegkijken, wegkijken tot je een ons weegt!
Goed, we zijn wel gewend dat de Volkskrant - en het overgrote deel van het linkse mediakartel natuurlijk - liever politiekcorrect is dan problemen benoemt. Terreur, bijstandsslurpende kansenparels: het bestaat allemaal niet, als we deze krant mogen geloven (hint: niet doen).
Deze keer hebben ze toch wel echt weer een nieuw dieptepunt bereikt wat betreft wegkijken daar bij de redactie. Zoals we allemaal weten, is het op dit moment op Sint Maarten oorlogsgebied: ondanks de komst van Nederlandse mariniers is er nauwelijks iets van publieke orde, en dat zorgt natuurlijk voor de nodige plunderingen, wat er vaak nogal gewelddadig aan toe kan gaan.
Maar nee: de Volkskrant laat nota bene nu - ik zou het zelf niet kunnen verzinnen - een zogenaamde Groningse hoogleraar, Tom Postmes, aan het woord die betoogt dat het "hartstikke meevalt met plunderingen na rampen". Dit heeft meneer zoal te zeggen over Sint Maarten:

Toch komen ze altijd weer terug: de berichten over plunderingen, die dan weer vermengen met rondtrekkende bendes. Zoals bij Katrina in 2005. Daar zijn zeker dingen gebeurd die niet kunnen, maar toch zijn de criminaliteitscijfers in die periode in New Orleans gedaald. De plunderingen bleken niet omvangrijk, zoals wel in de media werd vermeld.

Veelal gaat het om mensen die eten en water uit andermans huizen of winkels halen. Dit is jezelf redden, en niet plunderen. Ik vermoed dan ook dat er nepnieuws rondgaat over plunderingen op Sint Maarten.

"Nepnieuws": zo noemt deze hoogleraar de berichten over plunderaars op Sint Maarten dus. Nou, dan schakelen we even over naar een ánder lid van het mediakartel, de NOS. Hoewel je hun berichten normaliter ook met een korreltje zout moet nemen, citeren zij hier nu letterlijk de woorden van mensen op Sint Maarten die in doodsangst verkeren:

Bendes die gewapend met machetes door de straten lopen en van kantoor naar kantoor gaan om te zien of er iets te halen is. Veel mensen op Sint-Maarten met wie de NOS contact heeft, voelen zich onveilig door plunderingen.

Correspondent Dick Drayer, die vandaag met militairen op het eiland was, spreekt ook van een onveilige situatie. "Zomaar de auto uit, kan niet. Daarvoor is het te gevaarlijk", zei hij na zijn eerste rondrit over het verwoeste Sint-Maarten.

En verder:

Volgens hem gaat het om honderden plunderaars, die met trucks de winkels en kantoren afgaan. "Ze gaan elkaar met machetes te lijf, heb ik gehoord. Dat heb ik niet gezien, maar ik heb ze wel zien lopen."

Ook Paul Boetekees van het Holland House Beach Hotel maakt zich grote zorgen. "Er zijn plunderingen gaande en we zijn bang dat ons hotel overvallen gaat worden", vertelt hij bij Nieuwsuur. Bij een ander hotel is dat al gebeurd, zegt Boetekees. "Daarbij is ook geschoten. Heel Philipsburg is leeggeroofd. Het is een zeer slechte situatie."

Het hotel in kwestie komt weer in een ander NOS-artikel aan bod:

Vrijdagochtend drongen plunderaars Simpson Bay Resorts in Pelican binnen en beroofden gasten en hotelpersoneel van sieraden en geld, zegt de krant. Toen politie en andere veiligheidsmensen binnenkwamen, konden ze de plunderaars verjagen. Vijf plunderaars werden gearresteerd.

Je kunt veel zeggen, maar dat klinkt nou niet echt alsof het 'wel meevalt met plunderen' daar. Natuurlijk: het is volstrekt normaal dat mensen naar de lokale supermarkt lopen en daar kijken of er nog wat te eten of te drinken is. Niemand ontkent dat dat geen schande is na een ramp van zo'n dimensie, maar het rondtrekken met machetes en overvallen van huizen en hotels heeft toch echt niets meer te maken met overleven: dat is gewoon ordinair plunderen.
Aan iedereen die daar nog is: neem het zekere voor het onzekere en luister niet naar de Volkskrant en hun 'het valt wel mee'-verhaaltjes: het beste is nu om de storm letterlijk en figuurlijk op een zo veilig mogelijke plek uit te zitten. En mocht u ondertussen nog verlegen zitten om toiletpapier: de Volkskrant is daar tegenwoordig een uitermate geschikt alternatief voor!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten