Schokkend: wapenvergunning Tristan was onterecht

Geen categoriejul 10 2011, 17:45
Dat meen je niet!
De Telegraaf komt vandaag met wereldschokkend nieuws. Wat blijkt namelijk?

Tristan van der Vlis, die in april een bloedbad aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, had nooit een wapenvergunning mogen krijgen.

Bronnen binnen justitie zouden dat mede hebben gedeeld aan de NOS. Van der Vlis stond al geregistreerd na een incident met een luchtdrukwapen.
Zo'n registratie houdt in - of zou in moeten houden, beter gezegd - dat Van der Vlis nooit een wapen in handen had moeten krijgen. Zoals De Telegraaf ietwat te vriendelijk opmerkt heeft de politie dat "blijkbaar over het hoofd gezien".
Tegenstanders van wapenbezit willen dat het privé-wapenbezit geheel wordt afgeschaft. Zoals deze episode bewijst is dat echter helemaal niet nodig; niet als je doel is Nederland veilig te maken, tenminste. De politie moet de bestaande regels (dat gekken geen wapens in handen mogen krijgen) gewoon handhaven; dan zijn we al een heel eind.
Daar komt het volgende bij: zoals ik na de verschrikkelijke moordpartij van Van der Vlis al schreef zou het logisch zijn om het gemakkelijker te maken voor geestelijk gezonde mensen om een vuurwapen te bezitten. Er had maar één iemand met een wapen aanwezig hoeven te zijn in het winkelcentrum toen Van der Vlis begon te schieten, en het bloedbad had (deels, in ieder geval) voorkomen kunnen worden.
Een verbod voor iedereen zou overigens niets uithalen: criminelen zullen dan namelijk de enigen met een vuurwapen zijn. Het is een beetje lastig om jezelf tegen een pistool te verdedigen als je alleen maar een honkbalknuppel mag gebruiken (wat, gezien de regelgeving, ook al een beetje lastig is, maar dat terzijde).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten