Schrijvers drammen door over 'genderongelijkheid' na bekendmaking Boekenweekthema: 'De moeder de vrouw'

Schrijvers drammen door over 'genderongelijkheid' na bekendmaking Boekenweekthema: 'De moeder de vrouw'

Voor het moment waarop je denkt dat het echt niet gekker kan, sla je je laptop open ziet dat schrijvers in Nederland zich zorgen maken over het nieuwe Boekenweekthema: De moeder de vrouw. Het zou genderongelijkheid bevorderen en in stand houden. De schrijvers vragen zich af waarom de vrouw niet geïdentificeerd wordt met een beroep, zoals huisarts.

Ook is er kritiek op de keuze voor de auteurs van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay, Jan Siebelink en Murat Isik. "In twintig jaar tijd mochten slechts vier vrouwelijke auteurs een Boekenweekgeschenk schrijven. Het is bedroevend dat er anno 2018 nog altijd beargumenteerd dient te worden waarom vrouwen ook graag iets zouden willen en kunnen zeggen, ook als het om vrouwen gaat."

De ondertekenaars, onder wie A.F.Th. van der Heijden en Saskia Noort, vinden dat de CPNB "feitelijke genderongelijkheid in het literaire veld en de maatschappij" niet kan negeren.

Ik vind dit meer dan jammer, want ik houd van lezen en schrijven. Goede romans geven het leven kleur en diepgang. Met dit soort identiteitspolitiek in de literaire wereld maak je het schrijverschap belachelijk en vergiftig je het schrijversklimaat. Als er een ding erger is dan een slechte schrijver, is het wel een politiek activistische schrijver. Houd het bij het schrijven van goede boeken.

Als je denkt dat het Boekenweekthema echt zo slecht is voor de maatschappij en de mens, dan ben je naar mijn mening echt op je achterhoofd gevallen. Hoe dom denk je dat mensen in het algemeen zijn, als je denkt dat dit soort thema's hen verandert in vrouw hatende wezens? Erbarmelijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties