Seksuele relatie tussen leraar en leerling komt vaker voor dan gedacht

Geen categoriemrt 11 2011, 21:13
Uit onderzoek van KRO Brandpunt blijkt dat seksuele relaties tussen een docent en een leerling in het voortgezet onderwijs vaker voorkomt dan gedacht.
Op veel scholen is in de afgelopen 10 jaar minstens één keer (vaak vaker) seks geweest tussen docent en een leerling. Je kunt dus gerust stellen dat er stelselmatig sprake van is. Dit terwijl uit gegevens van de onderwijsinspectie blijkt dat het zelden tot nooit zou voorkomen.
Juist.
Één van de problemen is dat de betrokken scholen vrezen voor imagoschade als dit soort verboden relaties bekend worden gemaakt. Dus wordt alles met de mantel der liefde bedekt. Of beter gezegd, in de doofpot gestopt.
Een leraar vertelde de KRO: "Ze hebben het met de ouders van het meisje besproken en er bij hen op aan gedrongen om verder geen stappen te ondernemen. De leraar is overgeplaatst naar een andere school en daarmee was de zaak voor de school opgelost".
Het moge duidelijk zijn dat dit een grof schandaal is. Relaties tussen docenten en leerlingen is verboten - en met reden. Ten eerste zijn de leerlingen natuurlijk (vrijwel altijd) minderjarig. Daarnaast bekleedt de docent een autoriteitspositie. Hij of zij staat boven de leerlingen; die moeten iets van hem of haar leren. En dan hebben we het natuurlijk niet over seks.
Dit soort leraren moeten niet naar een andere school gestuurd worden; ze moeten keihard ontslagen worden. Dat spreekt, zou je denken, voor zich.
U kunt de reportage over dit onderzoek zondag 13 maar zien. Op Nederland 2.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten