Self-fulfilling prophecy: Nederlanders bezorgd over inkomen

Geen categorieaug 13 2011, 11:29
Bent u bekend met het fenomeen self-fulfilling prophecy? Vast wel.
Er zijn verschillende soorten self-fulfilling prophecies: van de persoon die zichzelf vertelt 'ik kan het niet' tot zorgen over je inkomen.

70 procent van de Nederlanders is bang de komende tijd inkomen te moeten inleveren door de financiële crisis, blijkt uit een enquête van TNS-Nipo in opdracht van het AD.

De ondervraagden zijn niet zozeer bang om hun baan te verliezen of in de problemen te komen met hun hypotheek, maar vrezen dat ze in de toekomst met minder geld moeten rondkomen. Het gevolg? Men houdt de hand op de knip.
Emeritus hoogleraar enonomische psychologie Fred van Raaij noemt dat "zeer verontrustend voor de economie".
Klopt natuurlijk, en toch is dat een beetje een understatement. De hand op de knip houden is namelijk niet slechts 'verontrustend', maar desastreus voor de economie. Als men hetzelfde doet in buitengewoon goede tijden ligt een recessie óók op de loer; de economie groeit alleen als we blijven consumeren. Houden we daar om wat voor reden dan ook (tijdelijk) mee op dan komen we meteen in economisch zwaar weer terecht met z'n allen. 
Hoewel ik ook verwacht dat we binnen niet al te lange tijd wederom te maken krijgen met een recessie (en niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld), lijkt het me verstandig als we dit proces niet versnellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten