Servische Nationalist 10 jaar cel door hoger beroep maar toch vrij

Servische Nationalist 10 jaar cel door hoger beroep maar toch vrij

Vojislav Seselj, oprichter van de rechts-nationalistische Servische Radicale Partij, kreeg tien jaar cel in hoger beroep maar is al weer op vrije voet.

De Servische Radicale Partij, alleen al door de naam met geen mogelijkheid 'gematigd' te noemen, veroorzaakte de oorlog in de Balkan en is verantwoordelijk voor zo'n 100.000 doden in Bosnië-Herzegovina, waaronder 8.000 in het welbekende Srebrenica. Vrij voor de hand liggend dat de oprichter van deze partij dus een rechtszaak aan de broek kon krijgen. Zou je denken...

Er werd in eerste instantie 28 jaar celstraf voor de man geëist wegens moord, foltering, vervolging van zo'n beetje alles wat niet-Servisch was, maar hier was het Joegoslaviëtribunaal het niet mee eens. Het bewijs werd ontoereikend geacht en je boy was in 2016 al weer vrij. Dit werd als een grote nederlaag gezien voor het tribunaal.

In hoger beroep werd echter tien jaar geëist en deze straf werd uiteindelijk opgelegd want nu was het bewijs waarschijnlijk ineens wél toereikend. Omdat de man al twaalf jaar in voorarrest heeft gezeten door de VN, is hij dus al weer op vrije voet. Wel is te hopen dat de man inmiddels andere hobby's heeft gevonden. In 2014 had de man al een slechte gezondheid, hij leed namelijk aan darmkanker. Weer een nieuwe partij oprichten zal er dit keer dus gelukkig niet meer in zitten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer