SGP duikt bovenop jihadisten

Geen categoriejul 02 2014, 9:00
De onderhandelingen voor de begroting van 2015 zijn pas in augustus, maar de SGP doet alvast een voorzetje: het Openbaar Ministerie moet meer geld krijgen, onder andere om Nederlandse jihadisten te kunnen vervolgen.
Het gevaar dat Nederlandse jihadisten vormen loopt de spuigaten uit. Niet voor niets hoeft de AIVD toch minder te bezuinigen en niet voor niets verlangt diezelfde AIVD een integrale aanpak tegen het oprukkende moslimradicalisme. De SGP doet er nog een schepje bovenop: het Openbaar Ministerie moet miljoenen euro's extra krijgen om de Nederlandse jihadisten te kunnen vervolgen. SGP-leider Kees van der Staaij tegen Nu.nl:

"Jihadstrijders zijn een groot gevaar voor Nederland. Dat de AIVD deze jongens in de gaten houdt is prima, maar het vervolgen van deze levensgevaarlijke islamisten en de ronselaars is minstens zo belangrijk."

In de ogen van Van der Staaij is het goed dat er meer aandacht en geld uitgaat naar de AIVD, maar het OM mag niet achterblijven. Anders krijg je de situatie dat de AIVD allerlei Nederlandse jihadisten op de hielen zit, terwijl het OM te weinig geld en mankracht heeft om diezelfde jihadisten voor de rechter te kunnen brengen. Hartstikke logisch dus, dat Van der Staaij meer geld wil voor het OM.
Het voorstel van de SGP zou het zomaar kunnen redden. Er is immers geen politieke partij tegen het uitbreiden van de strijdkracht tegen islamitische terreur. De vraag is echter of er moet worden gewacht tot na augustus, want in augustus gaan VVD, PvdA en de drie gedoogpartners D66, CU en SGP pas met elkaar onderhandelen over de begroting van 2015. Ze gaan eerst met zomerreces. Heel onverstandig, want Nederlandse jihadisten zitten niet stil deze zomer.
We zullen eeuwig spijt krijgen als we (teruggekeerde) jihadisten niet kunnen vervolgen omdat het OM te weinig geld krijgt. Kortom, het kabinet moet de SGP gelijk geven en vandaag nog het budget voor het OM groter maken. Het heeft geen enkele zin om te wachten tot er iets ernstigs gebeurt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten