SGP heeft wat om trots op te zijn

Geen categoriemrt 20 2014, 12:45
De SGP haalde gisteren de beste uitslag ooit.
Ik weet niet of ze bij de SGP champagne drinken of niet, maar ze mogen in ieder geval ontzettend tevreden zijn over de uitslag van gisteren. De SGP stond in de prognose zelfs op omgerekend vijf Kamerzetels, twee meer dan de partij er nu heeft. In mijn gemeente, Den Haag, haalde de gecombineerde CU/SGP-lijst een zetel (van nul naar één) en ook in andere gemeenten heeft de SGP het bijzonder goed gedaan.
Bij het Reformatorisch Dagblad zijn ze apetrots op Kees van der Staaij en zijn partij. In een commentaar schrijft de hoofdredactie vandaag:

Deze partij behaalde de beste uitslag ooit bij gemeenteraadsverkiezingen. Geen wonder dat men in die kringen in zijn nopjes is. Het blijft een bijzondere ontwikkeling dat in een tijd waarin de secularisatie keihard toeslaat, een kleine Bijbel­getrouwe partij zowel bij de Kamerverkiezingen van twee jaar terug als bij de gemeenteraadsverkiezingen nu, onmiskenbaar in de lift zit.

Hoewel ik nog steeds niet begrijp waarom de SGP het meest linkse kabinet sinds Den Uyl overeind houdt, begrijp ik wel waarom kiezers de weg naar de SGP weten te vinden. De SGP heeft de afgelopen jaren een stevig rechts-conservatief profiel opgebouwd met belangrijke peilers als veiligheid, Defensie en het gezin. Ook ik heb gisteren sterk overwogen om op de SGP te stemmen, maar ik heb het uiteindelijk niet gedaan.
Wat ook meespeelt wat betreft de stijgende populariteit van de SGP: de partij doet niet langer moeilijk over vrouwen op de kandidatenlijsten. Zo is Lilian Janse de eerste vrouw die namens de SGP in de gemeenteraad komt. Steeds meer conservatieve stemmers zien nu geen drempel meer om op de SGP te stemmen. Dat begrijp ik goed, hoewel het, nogmaals, zwaar teleurstellend is dat de SGP in feite een Paars kabinet gedoogt in beide Kamers.
De hoofdredactie van het RD heeft trouwens goed gezien dat de opmars van de SGP niet betekent dat het christendom in Nederland toeneemt.

Eén ding staat echter als een paal boven water: de groei van de kleine christelijke partijen is níét het gevolg van een beginnende herkerstening van Neder­land. Van een brede herleving van het christelijk geloof is - en dan zijn we terug bij de gemengde voelens van het begin van dit commentaar - helaas geen sprake. Voor zo’n herleving moeten en mogen we met onverminderde intensiteit blijven bidden. Omdat alleen het centraal stellen van God en Zijn Woord onze maatschappij werkelijk heil kan brengen.

Rechtse kiezers zijn gewoon voor een groot deel tevreden met hoe de SGP opereert, en dat heeft dus niks te maken met of zij christen zijn of niet. Ik ken genoeg potentiële SGP-stemmers die geen christen zijn, althans geen belijdend christen, en die toch SGP stemmen. Deels trouwens omdat er geen goed conservatief alternatief is. Mocht dat er in de toekomst wel komen, dan is het nog maar de vraag hoeveel nieuwe SGP-stemmers de partij trouw blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten