Shockpeiling: maar liefst 87% van Nederland vertrouwt er niet meer op dat de integratie nog zal slagen

Geen categoriesep 02 2017, 8:00
Inwoners van Nederland geloven er met een overweldigende meerderheid niet meer in dat groepen allochtonen nog op een ordentelijke wijze zullen integreren in Nederland. Slechts één op de tien landgenoten is het nog eens met de stelling dat de integratie in ons land kans van slagen heeft.
De Telegraaf publiceerde vanochtend een opzienbarende peiling, uitgevoerd door Kantar Public (voorheen TNS Nipo). Het peilingsbureau onderzocht namelijk hoe Nederlanders denken over de integratie van vreemdelingen in ons land, en de meningen erover blijken niet zo mals. Maar liefst 87% vindt dat de integratie nog zin heeft:

"Nederlanders zijn pessimistisch over de integratie van moslims. Nog maar 13 procent heeft er vertrouwen in dat die vanzelf zal slagen.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van De Telegraaf. „Dit is een dieptepunt in vertrouwen”, zegt Tim de Beer van Kantar Public (voorheen TNS NIPO), die het onderzoek uitvoerde. De zorgen gaan over jonge moslims uit de derde generatie. „Dit past in een beeld van polarisatie.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat een meerderheid van de ondervraagden (55%) vindt dat moslims zich meer moeten uitspreken tegen islamitische terreur."

Het zijn forse cijfers, maar voor iedereen in Nederland die heeft opgelet de afgelopen tijd mogen ze niet als een verrassing komen. We hebben de afgelopen tijd gezien dat verschillende bevolkingsgroepen zich helemaal hebben afgezonderd van de bredere Nederlandse samenleving en hun eigen mini-enclaves hebben gevormd. Rondom de mislukte coup in Turkije hebben we kunnen zien hoe die mensen in hun eigen wereld binnen onze wereld leven. Terwijl ze al hun hele leven wonen in Nederland, werd er door diverse Turken met Turkse vlaggen gezwaaid en de naam van een omstreden buitenlands staatshoofd gescandeerd alsof hij de wederopstanding van Jezus (of Mohammed?) is. We merken het aan de opkomst van het Arabisch en Turks op straat, en de steeds grotere aanwezigheid van gehoofddoekte vrouwen op straat.
De tijd dat een verblijf in Nederland je vanzelf verwesterde, ligt helaas al tientallen jaren achter ons. En het heeft even geduurd, maar Nederlanders zijn dat nu ook eindelijk gaan inzien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten