Sjiitisch-soennitische strijd in Irak: Hevige gevechten tussen ISIS en Kata'ib Hezbollah

Geen categoriejul 28 2015, 18:22
In de stad Baiji in Irak vonden hevige gevechten plaats tussen ISIS en het sjiitische Kata'ib Hezbollah.
ISIS krijgt de laatste tijd steeds meer te maken met tegenstand in Irak en Syrië omdat mensen het niet meer pikken dat de terroristen ongestoord hun gang kunnen gaan. Zo wordt ISIS fel bestreden door onder andere de Koerden, maar ook sjiitische groeperingen kunnen er wat van.
Het Irakese leger wordt voornamelijk gevormd door sjiieten, maar ze kunnen de strijd tegen ISIS niet alleen af. Daarom krijgen sjiitische milities (die dus niet onder het bevel van de Irakese regering vallen) steeds meer invloed. Kata'ib Hezbollah, een aan Iran gelieerde groepering, is zo'n militie.
De groep, die verwant is aan de Libanese Hezbollah-organisatie, is oorspronkelijk met Iraanse steun opgericht om tegen de Amerikanen te strijden in Irak. Nu strijdt de groep dus tegen ISIS, zoals in deze video, die online is gezet door Kata'ib Hezbollah, is te zien.
De gevechten, die plaatsvonden in de stad Baiji, hebben ertoe geleid dat ISIS nu bijna helemaal verdreven is uit die plaats. Een goed resultaat dus voor de Kata'ib Hezbollah-militie.
[video width="1280" height="720" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Iraq-Intense-clashes-kataeb-Hezbollah-with-the-remnants-of-the-criminal-ISIS-in-Baiji-sector-operations.mp4"][/video]
Het is onzeker wat de toenemende invloed van dit soort milities betekent voor de toekomst van Irak. Dat de regering in Bagdad steeds meer de greep op het land kwijtraakt, is een feit. Het is nog maar de vraag of milities zoals Kata'ib Hezbollah zich zullen voegen naar het gezag van de regering wanneer zij bepaalde gebieden op ISIS veroveren, en wat voor effecten dit zal hebben op de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten. Het lijkt erop dat vooral Iran slim van de instabiele situatie in Irak en Syrië gebruikmaakt om de eigen invloed te vergroten. Uiteraard blijft De Dagelijkse Standaard u op de hoogte houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten