SP neemt de gemeenten over

Geen categoriejun 13 2014, 11:30
Nu ook in Den Haag en Amsterdam de college-onderhandelingen voltooid zijn, kunnen we de balans opmaken. De SP heeft deze slag gewonnen.
Het duurt zo'n drie maanden, maar dan heb je ook wat. Tenminste, als centrumlinks besturen je ding is.. want Amsterdam en Den Haag hebben deze week ook eindelijk hun formaties afgerond en hebben een kersvers links wethoudersteam. Hiermee hebben nu dus alle grote vier gemeenten een nieuw college van B&W, en kunnen we eens wat vergezichten opstellen en vergelijkingen trekken.
Wat allereerst opvalt is dat het aantal wethouders omlaag wordt geschroefd. Het komt zelden voor dat de overheid werk maakt van... minder overheid, dus maak een aantekening van dit zeldzame moment: Rotterdam schrapt maar liefst drie wethouders posten, en ook Den Haag doet aardig mee met het terugdringen van wethoudersposten door dit aantal met twee te verlagen. En alle steden schrappen sowieso een hoop PvdA-wethouders. Er blijft er nog slechts eentje over.
Zoals vandaag in De Volkskrant stond:
Zoals de heer Buijt van Leefbaar Rotterdam ook al aangeeft is de PvdA de grote verliezer. CDA en VVD zijn kleine verliezers, en D66 de bescheiden winnaar (gegeven dat de zetelwinst enorm was, en de overname van het openbaar bestuur maar mondjesmaat plaatsvond).. maar de allergrootste winnaar is de SP.
Niet alleen heeft de SP het hele coalitie-akkoord van Amsterdam gedicteerd - zo lijkt het - maar ook heeft de partij de kleine zetelwinst kunnen omzetten in keiharde, klinkende munt. Wie dat nog niet wil aannemen moet dan wellicht dit kaartje even onder de neus nemen. Uit de Trouw van vandaag:
De SP neemt een enorme vlucht en levert tientallen nieuwe bestuurders. De socialisten zijn echt in razend tempo onderdeel van het establishment aan het worden, en de eerste SP-burgemeester kan dus ook niet meer ver weg zijn.
Wat dat voor ons burgers betekent? Niks. De SP is de nieuwe PvdA. Inclusief autobezitters pesten, sociale huurwoningen bouwen tot je scheel ziet, en flink daders van criminele acties knuffelen. Misschien alleen wat minder verliefd op het Middeleeuwse idee van erfpacht, dus dat moeten we dan maar zien als onze winst in deze machtstransitie van de sociaal-democraten naar de Roemer-socialisten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten