Doodeng! SP verlaagt zich tot Stasi-praktijken: 'Mystery Guests langs bedrijven tegen discriminatie!'

Geen categoriemrt 02 2019, 19:00
Op het hoofdkantoor van de Socialistische Partij (SP) hebben ze afgelopen tijd flink zitten broeden op hun grote 5-jarenplan om discriminatie endgültig van de aardbodem te doen verdwijnen. Het plan werd al deels besproken door DDS-redacteur Wout Willemsen, maar het meest schrikbarende van het plan bleef voorlopig onderbelicht. Daarom nu aandacht daarvoor omdat het écht de grenzen opzoekt van wat ik sociaal acceptabel vind, maar bij de SP hebben ze dat gevoel niet.
De SP wil namelijk ambtenaren incognito langs bedrijven sturen, waar deze spionnen vervolgens ondernemers moeten verklikken als de indruk ontstaat dat deze discrimineren. Als er een plan is om het wantrouwen tussen mensen nog verder toe doen stijgen, dan wel deze. Het plan is als volgt:

5. Inzet van mystery guests om discriminatie op te sporen
Mystery guests worden structureel onderdeel van de Inspectie SZW. Hiermee kunnen bedrijven op heterdaad worden betrapt. De mystery guests richten zich niet alleen op sollicitaties bij bedrijven, maar ook op het aanvragen van stageplekken. De Inspectie SZW krijgt extra middelen voor deze inzet.

Nee, dit is geen complottheorie. Het klinkt zo bizar dat je dit zou denken, maar nee. Het staat gewoon zonder gevoel van gene op de website van de SP. 'Mystery guests' zijn in deze gewoon een eufemisme voor oude Stasi-praktijken van de DDR. In Oost-Duitsland achter de muur werden namelijk spionnen van de staat gerekruteerd, die hun buren verraden wanneer men het idee had dat de buren niet koosjer waren.
En nu pleit de SP dus voor eenzelfde praktijk. Namelijk incognito ambtenaren langs bedrijven sturen om te zien of deze bedrijven zich wel houden aan het 'gewenste ideaalbeeld' dat de partij voor ogen heeft. Stasi-praktijken voor het behalen van luchtkastelen. Tja. Dan zak je echt heel diep. Blijkbaar gaat dus niets te ver voor ze. Behalve het 'naming en shaming' wil de partij zich dus ook verlagen tot Stasi-methoden.
Hiermee wordt het wantrouwen van de burger richting anderen enkel groter. En dat is geen positief aspect van een gezellige samenleving. Of wel soms?
Want stel je voor: er zit een sollicitant voor je. Zou hij een échte sollicitant zijn? Of een 'mystery guest'? Dat gaat een bedrukkende sfeer worden bij de sollicitaties waarbij niemand meer het achterste van zijn tong laat zien. Want discriminatie!
Vragen rijzen er natuurlijk ook al snel. Wanneer heeft de ambtenaar in functie voldoende bewijs van discriminatie voor het 'namen en shamen'? Als er goedlachs wordt gelachen om Sylvana Simons? Je weet het niet en het plan verdient wel wat extra aandacht. Het is in ieder geval gekkenwerk van de bovenste plank. Doodeng!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten