Spaanse regering klaar met gehannes over corona-regels, roept noodtoestand uit voor Madrid

Spaanse regering klaar met gehannes over corona-regels, roept noodtoestand uit voor Madrid

Lockdown. Tape over stad vanwege (corona) virus. Via Shutterstock, Tupungato

Om een beeld te geven van de situatie daar: de regio Madrid telde vorige week bijna 750 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, tegenover het landelijk gemiddelde van 320. De regionale regering wilde daar telkens niet te ver gaan en er was continu gehannes over de proportionaliteit van de maatregelen.

Grof geschut
De Spaanse rechtbank zette enkele dagen geleden een streep door een aantal van die maatregelen, die als ongrondwettelijk werden beschouwd. Niet bepaald handig, want er komt een grote feestdag aan die veel bezoekers zal gaan trekken. Daarom is er nu voor grof geschut gekozen en legt de Spaanse regering die hele regio nu compleet plat.

Volgens mij is een parallel met Nederland niet vergezocht. Hier doen we er schijnbaar ook alles aan om vooral niet té hard in te grijpen, uit angst voor weerstand.

Je bent vrij om te doen wat wij zeggen...
Ondernemers die zelf met ideeën komen om hun bedrijf open te houden krijgen nul op het rekest, want 'de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt' of 'ze hebben niet de juiste kwalificaties' voor zulke beslissingen, maar iedere Nederlander moet verder wel z'n 'eigen verantwoordelijkheid' nemen en het 'gezond verstand' gebruiken.

...Alleen weten we nog niet wat we willen zeggen
Daarbovenop komt nog het geouwehoer over maatregelen waar de overheid (vooral het RIVM/OMT) de effectiviteit en de rationaliteit ervan zélf in twijfel trekt. Met name wat betreft mondkapjes en voldoende bescherming voor zorgpersoneel (die daadwerkelijk met de meest kwetsbare doelgroepen werken). Ondertussen zijn we al bijna bij de 6.000 besmettingen per dag gearriveerd en wachten we het nog rustig eventjes af.

Let maar op, Nederland gaat Madrid achterna. Het is alleen nog even wachten op het marketingteam van het kabinet, die een alternatieve naam voor de nieuwe 'intelligente lockdown' moeten verzinnen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties