shutterstock 1828416797

EU en Kremlin spelen met vuur in Oekraïne: één belooft steun tegen Russische rebellen, ander zet troepen bij grens

Geen categorieapr 05 2021, 16:30
Door het coronavirus en allerlei andere opgelaaide conflicten zou je het bijna vergeten, maar de oorlog in Oost-Oekraïne is nog in volle gang. Er wordt zelfs olie op het vuur gegooid, want de EU belooft steun in de strijd tegen pro-Russische rebellen en de Russen zetten troepen aan de grens met Oekraïne.
Het conflict in Oekraïne leek zomaar uit het niets te zijn ontstaan. Rusland ontkende troepen te hebben gestuurd en pro-Russische rebellen te hebben gesteund, terwijl de EU ook deed alsof het volstrekt onschuldig was. Jarenlang woekert die oorlog nu voort en het land lijkt in tweeën te zijn gespleten, zonder dat er echt progressie leek te worden geboekt.
Daar lijkt met deze tweet van EU-buitenlandchef Josep Borrell verandering in te komen. Hij beloofde onvoorwaardelijke steun van de EU in de strijd tegen pro-Russische rebellen, zo kondigde hij zondagavond op Twitter aan:
https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1378791417913413636
Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar voor de Russen is dit een bevestiging van EU-zijde dat het een proxy-oorlog tegen Rusland wordt opgevoerd. Borrell reageert daarmee op de plotselinge Russische "troepenopbouw", zoals de Oekraïense regering het omschrijft. Het Kremlin beweert natuurlijk dat dit niets is om ons zorgen over te maken en dat dit puur is om "de veiligheid van het land te waarborgen."
Het vreemde aan dit hele gebeuren is dat de NAVO tot nu toe redelijk afzijdig is gebleven, maar dat de EU nu zo duidelijk steun zegt te zullen gaan verlenen aan de Oekraïense regering, terwijl Frankrijk en Duitsland juist de spanningen proberen te verminderen in dat land. Hoe de EU precies die "steun" gaat verlenen is nog volstrekt onduidelijk. Maar door krachtige zinnen als "onvoorwaardelijke steun voor soevereiniteit en territoriale integriteit" te gebruiken, kan het haast niet anders worden opgevat als (indirecte) militaire steun.
Eén ding is zeker: Rusland en de EU spelen met vuur in Oekraïne.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten