Staatssecretaris Mansveld stapt op om Fyra-drama

Geen categorieokt 28 2015, 15:03
De uitkomst van het PvdA-topoverleg: Wilma Mansveld moet aftreden om Fyra-debacle.
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu treedt vandaag af. De bewindsvrouw had de Kamer meermaals onvoldoende en onjuist geïnformeerd over de gang van zaken rond de Fyra, het gefaalde hogesnelheidstreinproject van de NS.
In het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fyra kreeg Mansveld er keihard van langs. Zo was de inspectiedienst ILT, die onder Mansvelds verantwoordelijkheid valt, akkoord gegaan met de Fyra terwijl ze de trein nog nooit in het echt hadden gezien. Ook bleek uit het rapport – genaamd 'De reiziger in de kou' – dat Mansvelds informatievoorziening aan de Tweede Kamer gedurende het gehele proces gebrekkig was gebleven – een politieke doodzonde. Ook het handelen van de NS werd onder vuur genomen.
De Kamer reageerde verbolgen op het rapport van de enquêtecommissie. Ook kamerlid Duco Hoogland van Mansvelds eigen PvdA uitte kritiek:

"Bijna alles wat mis kon gaan, is misgegaan. De enquêtecommissie trekt stevige conclusies. De NS heeft steken laten vallen, de treinbouwer heeft niet geleverd, de inspectie was een papieren tijger en de politiek heeft dit laten gebeuren. Bovendien is er tijdens het proces gebrekkige informatievoorziening aan de Kamer geweest."

Vanmiddag vond er een vergadering plaats van de PvdA-top om de knoop door te hakken over Mansvelds politieke toekomst. De uitkomst: De staatssecretaris moet aftreden.
https://twitter.com/JosHeymans/status/659364820223926272
Later vanmiddag zal Mansveld een persconferentie geven over haar aftreden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten