Stad niet veel onveiliger meer dan platteland

Geen categorienov 27 2015, 14:00
Stadsbewoners zeggen zich bijna net zo veilig te voelen als plattelandsbewoners dat doen.
Dat zou blijken uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd. Daarbij werden bewoners van alle gemeenten gevraagd of zij in het afgelopen jaar wel eens het slachtoffer van criminaliteit waren geweest, en of ze zich onveilig hadden gevoeld in hun eigen woonplaats.
Dit onderzoek is al vaker uitgevoerd, waarbij de resultaten altijd eenvoudig te interpreteren waren: bewoners van steden voelden zich duidelijk minder veilig in hun eigen buurt dan bewoners van kleinere steden of dorpen. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat er in steden ook daadwerkelijk wat meer criminaliteit voorkomt dan op het platteland.
Des te verrassender zijn de resultaten van dit laatste onderzoek: het verschil tussen steden en dorpen is een stuk kleiner geworden dan in 2006, toen voor het voorlaatste onderzoek werd uitgevoerd. Het percentage dat daadwerkelijk slachtoffer is geworden is gedaald, maar ook het onveiligheidsgevoel lijkt verminderd te zijn. Het is vooralsnog niet met zekerheid te zeggen waar dit aan ligt, maar er zijn wel enkele mogelijke oorzaken aan te wijzen. Er zou in steden meer toezicht op straat zijn gekomen, en een steeds grotere focus op misdaadpreventie. Een interessante mogelijkheid is dat criminaliteit zich zou verplaatsen van de fysieke straat naar de straten van het internet. Cybercriminaliteit groeit, maar heeft een 'voordeel': alleen het directe slachtoffers wordt ermee geconfronteerd. Er is geen sprake van omstanders, die zich hierdoor onveiliger zouden kunnen gaan voelen.
Vooral Rotterdam valt op in de resultaten: daar is het percentage slachtoffers (21%) sterk gedaald ten opzichte van de vorige meting (33%), wat de grootste afname is van alle regio's. Waar bewoners van de Maasstad in 2006 nog bijna evenveel kans hadden om slachtoffer te worden als in Amsterdam, is dit nu vrijwel gedaald tot het niveau dat in Midden-Nederland geldt (19%).
Hoewel ook in Amsterdam een daling van de cijfers te zien is, staat deze stad met 29% nog steeds ver bovenaan de lijst. Toch is dit een duidelijke verbetering ten opzichte van bijna 10 jaar geleden: toen hadden Amsterdammers maar liefst 42% kans om in één jaar slachtoffer te worden van criminaliteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten