Stap op te zeuren! Randstaddeugers blijven janken om humor Zwarte Cross

Stap op te zeuren! Randstaddeugers blijven janken om humor Zwarte Cross

Een exemplarische column in De Volkskrant toont het mentaliteitsconflict tussen Randstad en platteland. Want wát een drama op Zwarte Cross, waar zomaar minderheden belachelijk worden gemaakt door witte mannen! Héél eng en 'verre van onschuldig' hoor!

Zwarte Cross
'Ja lijp woord hoor, 'exemplarisch', maar hoezo?' Nou, de deugdrammer achter deze anti-Zwarte Cross column laat precies zien waarom zij eigenlijk gewoon haar domme snufferd moet houden. Zij meent namelijk door haar vele bezoek aan, en werken voor, festivals zomaar even naar Zwarte Cross te kunnen gaan en daar hetzelfde aan te treffen als bij alle andere festivals: big mistake!

'Lekker uit m'n bubbel'
Ze moest wel even door veel homofobe en seksistische opmerkingen heen bijten, maar al die bordjes met 'pijnlijke teksten' waren toch wel schokkend. Het kwam kennelijk niet in haar op toen ze 'even helemaal uit haar bubbel wilde stappen' dat het er buiten haar bubbel wel eens heel anders aan toe kon gaan.

Randstedelijke arrogantie
En hier treffen we de arrogantie en morele verhevenheid aan die zo'n enorme afkeer voor randstedelingen teweegbrengt bij plattelandsvolk. Zij trekt niet de conclusie 'dit feestje is niet voor mij, aju.' Nee, zij wil (en vindt het zelfs normaal dat zij dit wil) dat Zwarte Cross zich aanpast aan háár wereldbeeld. En niet eens zozeer om haarzelf, want zij maakt zich juist druk over 'minderheden' die door 'voornamelijk witte bezoekers' met dergelijke borden/teksten als 'Allah's Afbakbar' gediscrimineerd zouden worden.

Want oh oh oh, wat loopt de Zwarte Cross een bult moslims mis, die zich door zulke borden niet meer op een boeren zuipfestijn welkom voelen. En Sylvana Simons ligt al nachten wakker over hoe graag ze in een met drek overgoten Dixie had willen kotsen, maar zich niet welkom voelde door al die witte bezoekers. Één groot onrecht dit!

Wat is nou eigenlijk het probleem?
Jill, de deugcolumniste, ziet in al die humor een steek onderwater, 'beledigend en duwt gemarginaliseerde groepen in een minderwaardige positie'. Het probleem is alleen dat zíj dat vindt. In die regio kraait er geen haan naar. Er worden door zulke borden niet meer moslims, homo's, vrouwen of paarse transgenders in elkaar getrapt. Er zitten geen vluchtelingen te huilen en daadwerkelijk racisme en discriminatie wordt niet door zulke humor aangewakkerd. Zij stoort zich misschien nog wel het meest aan het feit dat deze humor voornamelijk onder 'witte bezoekers' z'n wortels heeft geschoten:

"Op een festijn van voornamelijk witte bezoekers klopt zo’n bord gewoon niet."

Humor segregeren
Alsof het van haar wél had gemogen op een festival met voornamelijk minderheden. Die rare drang om humor en satire te willen koppelen aan de huidskleur van de 'eigen groep'. Dat is wat ze eigenlijk zegt: moslims mogen wel een 'Allah's Afbakbar', maar blanken niet. En voor wie géén humor heeft is er de Randstad. Blijf alsjeblieft daar.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties