Stemfucken met stempassen voor Roemenen

Stemfucken met stempassen voor Roemenen

Houdt u zich even vast aan iets wat nagelvast aan de vloer verankerd is. Zie hier de stempas van Cristine uit Roemenië en studente aan de UVA in Amsterdam. Pas een kleine vier maanden(!) ingeschreven in Nederland krijgt zij van de gemeente Diemen een stempas.

Mijn eerste gedachte was dat dit wel nep moet zijn. Misschien dat de verstrekker, de gemeente Diemen hierover uitsluitsel kan geven. Als het een officiële stempas voor een Roemeen is, zou je zeggen dat Diemen heel wat uit te leggen heeft, dacht ik.

Stemfucken met stempassen voor Roemenen

De vraag is nu of het rechtsgeldig is dat ingezetenen uit Roemenië bij de gemeenteraadsverkiezingen lokaal hun stem kunnen uitbrengen met slechts een Roemeense legitimatiekaart. Welnu, volgens de kieswet kan een vreemdeling actief kiezen als hij of zij hier in een gemeente minimaal vijf jaren staat ingeschreven. Christine uit Roemenië is echter pas vier maanden in ons land. Zelf was zijn dan ook zeer verbaasd om een kiespas te krijgen.

Dit voorspelt niet veel goeds; Als zij als Roemeense een stempas heeft ontvangen dan hebben andere Oost-Europeanen dat wellicht ook. Zo kun je onze Nederlandse verkiezingen behoorlijk nadelig beïnvloeden.

Maar nu de verrassing: het mag natuurlijk wel. EU-ingezetenen mogen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in het land en gemeente waar zij zich hebben geregistreerd, ongeacht hoe lang (of, in dit geval: kort) ze er zijn.

Die 5 jaar regel waar ik het hierboven over had geldt voor niet-EU ingezetenen. Voor hen uit volledige EU-landen -en daar is Roemenië er één van- geldt dat zij mogen stemmen en gekozen kunnen worden, ook al spreekt men geen woord Nederlands. Zo is de wet.

Het is op zijn zachtst gezegd nogal maf dat iemand die hier tijdelijk verblijft een permanente edoch verwaarloosbare stempel op beleid hier mag drukken. Maar ja, in de huidige situatie is er geen ontsnappen aan: zo wil de EU het nu eenmaal.

Laten wij maar snel uit deze verdorven Unie stappen en ervoor zorgen dat alleen Nederlanders - of mensen die hier al jaren wonen - mogen stemmen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties