Stemfucken met stempassen voor Roemenen

Geen categoriemrt 05 2014, 18:59
Houdt u zich even vast aan iets wat nagelvast aan de vloer verankerd is. Zie hier de stempas van Cristine uit Roemenië en studente aan de UVA in Amsterdam. Pas een kleine vier maanden(!) ingeschreven in Nederland krijgt zij van de gemeente Diemen een stempas.
Mijn eerste gedachte was dat dit wel nep moet zijn. Misschien dat de verstrekker, de gemeente Diemen hierover uitsluitsel kan geven. Als het een officiële stempas voor een Roemeen is, zou je zeggen dat Diemen heel wat uit te leggen heeft, dacht ik.
De vraag is nu of het rechtsgeldig is dat ingezetenen uit Roemenië bij de gemeenteraadsverkiezingen lokaal hun stem kunnen uitbrengen met slechts een Roemeense legitimatiekaart. Welnu, volgens de kieswet kan een vreemdeling actief kiezen als hij of zij hier in een gemeente minimaal vijf jaren staat ingeschreven. Christine uit Roemenië is echter pas vier maanden in ons land. Zelf was zijn dan ook zeer verbaasd om een kiespas te krijgen.
Dit voorspelt niet veel goeds; Als zij als Roemeense een stempas heeft ontvangen dan hebben andere Oost-Europeanen dat wellicht ook. Zo kun je onze Nederlandse verkiezingen behoorlijk nadelig beïnvloeden.
Maar nu de verrassing: het mag natuurlijk wel. EU-ingezetenen mogen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in het land en gemeente waar zij zich hebben geregistreerd, ongeacht hoe lang (of, in dit geval: kort) ze er zijn.
Die 5 jaar regel waar ik het hierboven over had geldt voor niet-EU ingezetenen. Voor hen uit volledige EU-landen -en daar is Roemenië er één van- geldt dat zij mogen stemmen en gekozen kunnen worden, ook al spreekt men geen woord Nederlands. Zo is de wet.
Het is op zijn zachtst gezegd nogal maf dat iemand die hier tijdelijk verblijft een permanente edoch verwaarloosbare stempel op beleid hier mag drukken. Maar ja, in de huidige situatie is er geen ontsnappen aan: zo wil de EU het nu eenmaal.
Laten wij maar snel uit deze verdorven Unie stappen en ervoor zorgen dat alleen Nederlanders - of mensen die hier al jaren wonen - mogen stemmen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten