Stoeltje op de stoep? Boete!

Geen categoriejul 22 2013, 10:14
Deel zoveel in de reeks Nederlandse regelzucht: in Maastricht worden inwoners beboet als ze het lef hebben op de stoep in het zonnetje te zitten. Gelukkig komen de Maastrichtenaren daartegen in verzet.
We berichtten vorig jaar al over dit zogenoemde stoepzitverbod, maar blijkbaar is in de tussentijd niets veranderd.
Toen kreeg ondernemer Ton Stille een boete van 220 euro omdat hij wat stoeltjes voor zijn zaak had gezet zodat klanten en kennissen even konden bijkomen van het warme weer. De gemeente trok de boete -- na veel ophef -- destijds in, maar drie weken geleden was het weer raak. Handhavers slingerden Stille op de bon, omdat al die stoelen voor de deur voetgangers en kinderwagens zouden kunnen hinderen. En dat moeten we natuurlijk niet hebben. Levensgevaarlijk!
Deze keer vonden ook de Maastrichtenaren het overdreven. Tientallen van hen kwamen zondag opdagen voor een 'zitactie' in de Rechtstraat. Handhavers lieten zich wijselijk niet zien.
De straat in kwestie is inderdaad wat nauw en als iedereen zijn stoel voor de deur parkeert is er geen doorkomen aan. Dat zal echter weinig voorkomen en het is sowieso geen reden voor een boete. Zolang alles goed gaat, is er toch niets aan de hand? Kom op, gemeente Maastricht. Laat die mensen met rust!
Helaas is de mentaliteit maar al te typerend: elk risico moet in dit land worden uitgesloten, alles is tot in detail gereguleerd, we kunnen onze kont nauwelijks keren of er is vergunning voor nodig. Dat stoort mensen. Zo kunnen we elke dag wetjes overtreden waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. In plaats van echte ordeverstoorders aan te pakken, maken handhavers in Maastricht gewone, eerlijke burgers het leven zuur.
En dan vinden we het vreemd dat de Nederlander zo weinig ontzag heeft voor autoriteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten