Rapportcijfers PVV

Geen categoriejun 22 2012, 10:14
Zekere afvallers: Van Bemmel, Hernandez, Lucassen.
Met de verkiezingen in aantocht zijn alle partijen nu druk bezig met het formeren van lijsten. Daarbij worden talenten gescout, netwerken bekeken en binnen de eigen organisatie wordt driftig rondgekeken. Een van de moeilijkste dingen van het samenstellen van zo’n lijst is nochtans het teleurstellen van kandidaten. Dit is zeker het geval bij zittende Kamerleden.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 bevond de PVV zich in een luxepositie. Op de kandidatenlijst waren er verkiesbare plekken voor de zittende Kamerleden en er konden ook nog wat nieuwe mensen geplaatst worden. Geen problemen dus met teleurgestelde Kamerleden die hun baan verloren.
Deze keer zal het anders zijn, zo vermoed ik. Er zullen zittende Kamerleden verdwijnen van de lijst, danwel op een onverkiesbare plaats worden gezet om via voorkeursstemmen dan maar hun plaats binnen te halen.
Maar, hoe hebben die Kamerleden van de PVV het dan gedaan in 2,5 jaar? Hieronder ga ik ze bespreken en probeer ik te kijken welke kansen ze hebben. Ik put hierbij uit mijn ruime ervaring bij de PVV. Met de meeste Kamerleden heb ik samengewerkt. Sommigen ken ik intensief vanuit mijn periode als beleidsmedewerker. Ik heb veel fractievergaderingen bijgewoond en vanzelfsprekend volg ik al het nieuws over de PVV al vele jaren.
Hierbij dus de bespreking van de Kamerleden van de PVV en hun kansen op herverkiezing, zoals ik deze zie, aan de hand van de volgorde waarop ze op de PVV-kandidatenlijst stonden in 2010.
1. Geert Wilders: Samen met Sietse Fritsma verantwoordelijk voor de kandidatenlijst en hoofdgematigde om de kandidatenlijst in te leveren. Bepaalt veel, maar niet alles. Vanzelfsprekend lijsttrekker.
2. Fleur Agema: Belangrijker dan menigeen denkt. De praktische rechterhand van GW en als vice-fractievoorzitter erg invloedrijk bij een deel van de Kamerleden die nauwelijks toegang hebben tot GW. Vaste kracht die wellicht voor de vorm iets zakt, maar niet vanwege wel of niet goed functioneren.
3. Lilian Helder: Verassende nummer 3 destijds. Is toch wat tegen gevallen. Op haar dossiers had ze goud in handen met twee VVD-hardliners op Veiligheid en Justitie, maar ze kwam niet goed uit de verf. Wellicht zou ze eerst op een minder aansprekende portefeuille moeten oefenen. Blijft top-tien.
4. Raymond de Roon: Eerste vraag blijft of hij wel door wil gaan. Is laatste twee jaar vrijwel onzichtbaar geweest en heeft ook zijn rol in het fractiebestuur opgegeven ten faveure van Bontes. Als hij blijft, is het om fractiestabiliteit.
5. Martin Bosma: Vindt het spel nog veel te leuk om iets anders te gaan doen. Belangrijk bij het schrijven van teksten samen met Johan Driessen en heeft wellicht na GW het beste politieke gevoel van de hele PVV-fractie. Is onmisbaar voor de PVV, maar cijfert zichzelf ook graag weg. Plaats op de lijst interesseert hem waarschijnlijk niet, als het maar verkiesbaar is.
6. Sietse Fritsma: Samen met GW verantwoordelijk voor de kandidatenlijst. Dat is opmerkelijk want het betekent dat hij waarschijnlijk wordt voorbereid voor iets anders. Vermoedelijk wordt hij klaargestoomd om in 2014 de Europese lijst voor de PVV aan te voeren.
7. Teun van Dijck: Kamerlid tegen wil en dank, maar inmiddels niet weg te denken bij de PVV. Bezit inmiddels bergen van dossierkennis en zal ongetwijfeld niet weg willen en niet weg gaan. Hij verdient een hogere plaats dan 7 en zal dat waarschijnlijk ook wel krijgen.
8. Louis Bontes: Onmiskenbaar de rijzende ster binnen de PVV en hoogstwaarschijnlijk het meest integere Kamerlid op het Binnenhof. Onkreukbaar en een PVV'er zoals de mensen het graag zien. Portefeuille Europa is wellicht waar hij het minst op zijn plek zit. Moet eigenlijk de veiligheidsportefeuille krijgen en dan zal hij nog beter uit zijn verf komen. Kan niet anders dan stijgen op de lijst.
9. Dion Graus: Dion gedraagt zich als een clown, maar is het soms niet. Kamerlid dat oerloyaal is en gewoon ‘zijn ding doet’. De laatste Ridder van Limburg zal zeker blijven, maar de top-15 is misschien iets te hoog.
10. Richard de Mos: Zijn cv-uitglijder zal hem vergeven worden en zijn klimaatdossier zal hem helpen, maar hij heeft de onhebbelijke neiging om zich op andermans portefeuille te begeven. Zijn proefballonnetjes werken ergernis op en zijn neiging om de pers te halen boven inhoud kunnen hem opspelen. Zal moeten lullen als Brugman om verkiesbaar te staan.
11. Hero Brinkman: Niet meer relevant. Wel een waarschuwing voor Geert om ontevreden Kamerleden niet meer te tolereren, maar om deze subiet van de lijst te verwijderen.
12. Eric Lucassen: Volstrekt onhoudbaar. Heeft zichzelf weer gekandideerd en dat toont ook het enorme bord voor zijn hoofd aan. Heeft mensen binnen en buiten de fractie met zijn houding op de ziel getrapt en verdient het niet eens om op gesprek te komen. Het zal de PVV zetels kosten als hij blijft, gelukkig gebeurt dat dan ook niet.
13. Roland van Vliet: Aimabel en vriendelijk persoon met een goed politiek gevoel. Heeft ook een duistere en snoeiharde kant waarmee hij geen vrienden maakt. Is vaak te eigengereid en te egoïstisch. Meer een Kamerlid dat je bij de PvdA verwacht. Zal zich handhaven, maar of hij hoger of lager op de lijst komt zal te maken hebben met de broodnodige zelfkritiek die hij moet gaan tonen.
14. Johan Driessen: Talentvol politicus die helaas door het gedoogakkoord op zijn portefeuille (OS) niet alles heeft kunnen brengen wat hij wil. Samen met Bosma verantwoordelijk voor de spreekteksten van GW. Beseft als geen ander dat het Kamerlidmaatschap een grote eer is en dat je als Kamerlid er voor de kiezer bent en niet voor jezelf. Verdient als groot politiek talent een hogere plaats.
15. Karen Gerbrands: Samen met Willie Dille een van de stille, maar loyalere Kamerleden in de fractie. Beseft dat er al genoeg grote ego’s in de fractie zitten, zal ongeveer dezelfde plaats krijgen.
16. Joram van Klaveren: Geducht politicus die dossiers goed beheerst en na GW en Fritsma als enige over de islam mag praten, zal na het vertrek van Fritsma naar Europa de belangrijke integratie-portefeuille overnemen. Verkiesbare plek zit er zeker in.
17. Marcial Hernandez: Het zou raar moeten lopen wil hij überhaupt een plek op de lijst krijgen. GW zal zijn lijst willen opschonen en daar hoort helaas de verder goed functionerende Hernandez ook bij.
18. Willie Dille: Is het Kamerlid in Den Haag dat zich buiten de politiek ongelooflijk inzet op zorggebied. Loopt daar niet mee te koop, maar dat siert haar des te meer. Het is niet aan mij om daar over uit te wijden, maar verdient alleen daarom al een geweldige plek.
19. Leon de Jong: Leon heeft ontzettend veel passie voor het vak en zou een geweldig Kamerlid kunnen zijn. Heeft de volstrekt verkeerde portefeuille voor zijn persoon. Moet zijn plek nog vinden en ik hoop dat hij de kans krijgt.
20. Harm Beertema: Heeft een onmiskenbare ervaring en kennis op/over zijn vakgebied. Vaste waarde, maar kan lastig zijn op andere dossiers. Het zou goed zijn voor de PVV als hij blijft, maar over GW er ook zo over denkt?
21. Wim Kortenoeven: Wim heeft echt te weinig tijd gehad om zich te profileren op portefeuilles. Vertrek van De Roon zou goed voor hem zijn, want dan kan hij meer BuZa-dossiers op zich nemen. Is een van de weinige echte hardliners in de politiek en daar kunnen er niet genoeg van zijn.
22. Jhim van Bemmel: Heeft het zelf nog niet door, maar is onhoudbaar. Zijn paar successen kunnen niet opboksen tegen het feit dat hij gelogen heeft tegen GW. Er is één ding dat een politicus nooit mag doen en dat is liegen. Net als Hernandez en Lucassen zou hij moeten verdwijnen. Geert zal afscheid moeten nemen van deze drie.
23. Andre Elissen: Heeft zich slim in belangrijke portefeuilles gewerkt. Is vaak nog te verwarrend en zal zijn eigen mening meer moeten laten blijken. Zou als achtervanger van Bontes op veiligheidsdossiers een vaste waarde kunnen zijn. Als hij zijn ego in bedwang houdt kan hij ongeveer dezelfde plek krijgen.
24. Ino van den Besselaar: Het prototype-voorbeeld van hoe je als tussentijds Kamerlid jezelf onmisbaar kan maken. Stond eerder al te laag en verdient nu een veel hogere plek. Een van de meest kundige Kamerleden die er in de hele Tweede Kamer rondlopen. Als hij door wil tenminste?
Mijn voorspelling van nieuwe mensen:
Barry Madlener: Is al bevestigd, dus zeg er niets over.
Machiel de Graaf: Lijkt duidelijk, de Eerste Kamer is in de oppositierol niet meer belangrijk en de nummer twee Reinette Klever is meer dan geschikt om hem op te volgen. Of het goed is dat hij in de Tweede Kamer aan de slag gaat, laat ik graag aan anderen over.
Edgar Mulder: Fractievoorzitter van PVV Overijssel. Is simpelweg een talent die bijna op elk dossier inzetbaar is. Onderschat, meer een kroonprins van de PVV dan De Graaf.
Vicky Maeijer: Fractievoorzitter van PVV Zuid-Holland. Zeg ik niet teveel over, omdat ik lang met haar heb samengewerkt, maar juist ook daarom verwacht ik haar op een hoge plek.
Gabrielle Popken: Eerste Kamerlid en absoluut politiek talent. Juriste die wellicht Helder kan helpen met het versterken van het profiel van de PVV op justitieel gebied.
Verder zijn er natuurlijk veel medewerkers die ook geschikt zijn om op de lijst te staan, maar omdat ik vind dat medewerkers niet genoemd mogen worden, zijn hun namen hier niet te vinden.
Over buitenstaanders kan ik me niet uitspreken, maar ik hoop wel dat er een aantal bijkomen.
P.S. Ik begrijp heel goed dat ik ook onbeschrijfelijke fouten heb gemaakt, mocht ik dan ook in de Tweede Kamer zitten, dan zou het voor mij duidelijk zijn dat mijn positie ook onhoudbaar zou zijn...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten