Strijdende fracties in Libië tekenen een staakt-het-vuren

Geen categoriejul 12 2015, 14:00
In de Marokkaanse stad Skhirat hebben leiders van allerlei organisaties in Libië een groot staakt-het-vuren getekend, om een einde te maken aan de burgeroorlog die al jaren in het land woedt.
Optimisme vandaag in Libië, nadat verschillende strijdende partijen er in slaagden om een akkoord te bereiken over vrede. In Marokko ondertekenden ze een door de Verenigde Naties bereid document waarbij ze afspraken het geweld te staken, en op een korte termijn nieuwe verkiezingen te organiseren:
De meeste strijdende partijen in Libië hebben zaterdagavond in de Marokkaanse stad Skhirat het door de Verenigde Naties (VN) voorgestelde 'vredes- en verzoeningsakkoord' ondertekend. De vertegenwoordigers van het parlement in Tripoli bleven afwezig.
'Het is werkelijk een belangrijke stap in het vredesproces', verklaarde Bernardino Léon, de VN-afgevaardigde voor Libië. Bij de ondertekening waren vertegenwoordigers van het Libische parlement in Tobroek en vertegenwoordigers van de gemeenten, de politieke partijen en het maatschappelijk middenveld aanwezig.
Libië geraakte in deze chaotische toestand toen het bewind van Moammar Khadaffi werd omvergeworpen. Er stond een overgangsregering klaar, maar die bleek niet in staat om op heel het land effectief gezag uit te oefenen. De nationale wapendepots waren namelijk helemaal geplunderd en allerlei gewapende groeperingen maakte in heel het land de dienst uit. Ondanks pogingen bleken dus niet bereid tot ontwapening, waardoor het geweldsmonopolie en uiteindelijk het gezag erodeerden.
Afwezig bij deze deal zijn twee belangrijke partijen in de Libische burgeroorlog: het parlement van Tripoli en ISIS. Beide organisaties hebben grondgebied veroverd, en zullen moeten worden verslagen of moeten meerwerken voordat er in z'n geheel sprake kan zijn van een Libische vrede.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten