Strijdlust bij The Brexit Party: ‘We zijn afgelopen drie jaar vernederd als natie en de schuldigen zitten in Londen’

Strijdlust bij The Brexit Party: ‘We zijn afgelopen drie jaar vernederd als natie en de schuldigen zitten in Londen’

Nigel Farage, voormalig leider van Britse partij UKIP en medeverantwoordelijke voor het Brexitreferendum, trekt volle zalen. 'Ik ben hier omdat ik om democratie geef,' roept hij tijdens verkiezingsbijeenkomsten. Via De Volkskrant.

Het gaat bij de bijeenkomsten maar om één ding. Niet de Europese Unie, niet over immigratie of de Britse economie, nee. De hoofdvraag die hij zijn publiek stelt is dit: ‘Hoe kan het dat een referendumuitslag niet uitgevoerd wordt?’

In een mum van tijd heeft The Brexit Party ruim 100.000 leden weten aan te trekken en laat daarmee de traditionele partijen qua populariteit ruim achter zich. Het merendeel kwam van de Conservatives, maar toch ook een aanzienlijk deel komt bij Labour weg. Zo trekt Farage volk uit alle lagen van de bevolking aan.

Over de plannen van The Brexit Party is men heel helder: een 'WTO-Brexit'. Dit is een akkoordloos vertrek. Zijn ze er eenmaal uitgestapt, dan willen ze binnen de kaders van de Wereldhandelsorganisatieregels handelsakkoorden sluiten met wie ze maar willen.

Toch zit er een groot risico in de partij. Door hun snelle groei staan er nogal wat politieke amateurs op de lijst. Nu zijn het wel degelijke figuren met respectabele carrières en redelijk wat aanzien, dat maakt ze niet minder onvoorbereid voor de politiek.

Het heeft er alle schijn van dat The Brexit Party een ware tour de force binnen de Britse en Europese politiek gaat worden. Daarom is het zo'n enorm risico als er nu wegens amateurisme grove fouten worden gemaakt. Britse media gaan er mee aan de haal en rijten zo'n nieuwkomer makkelijk aan stukken. Houden ze echter stand en ontwikkelen ze zich snel tot competente politici, dan gaan we wat meemaken de komende jaren!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties