Subsidiehazen cashen dankzij 'onderzoek' naar vreugdevuur in Den Haag tijdens Oud en Nieuw

Geen categoriejan 09 2019, 15:00
De subsidiehazen te lande hebben geluk en mogen een extra klusje doen! De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft namelijk opdracht gekregen 'onderzoek' te doen naar het gebeuren in Scheveningen, waar een groot vreugdevuur tijdens Oud en Nieuw leidde tot brandjes en een vuurtornado. Het is tekenend voor hoe krampachtig in Nederland met dergelijke ongelukken wordt omgegaan. Het nut van zo'n onderzoek is twijfelachtig en burgemeester Krikke laat zichzelf weer flink in de kaarten kijken door het besluit. Vooral omdat ze eerst het instituut waar ze zelf deel van uit maakt de opdracht gunde.
Het vreugdevuur in Den Haag was 13 meter hoger dan eigenlijk zou mogen. Gecombineerd met een harde wind was het dan ook niet geheel verrassend dat een vonkenregen over de stad werd verspreid. Dat weet iedere boer op het platteland die af en toe een vuurtje stookt of een paasvuur aanlegt. De burgemeester van Den Haag had wel aanvullende maatregelen genomen om het vreugdevuur veilig te laten verlopen, maar tevergeefs. Naast het feit dat het vreugdevuur te hoog was gebouwd bleek ook het steeds smaller wordende Noorderstrand een probleem. Hierdoor stond het vreugdevuur te dicht bij de bebouwde kom. Blijkbaar heeft men dus onvoldoende nagedacht over de gevolgen van een vonkenregen in de nabijheid van gebouwen.
Het ging nu één keer mis, zand erover en opruimen de troep. Klaar. Volgend jaar gewoon aan de regels houden en het vredevuur wat kleiner bouwen. Probleem opgelost. Maar nee, als een stel bejaarden sjokken ze voort in Den Haag. Daar doen ze erg moeilijk over het voorkomen van de volgende vuurtornado. Daarvoor is namelijk eerst 'onderzoek' nodig. En die handelswijze zien we wel vaker terug in Nederland: men doet onderzoeken naar de meest stompzinnige zaken waarvan iedereen met gezond verstand de uitkomst bij voorbaat wel kan raden. Zo werd in het verleden onderzoek gedaan naar het effect van gasboringen op aardbevingen in de nabijheid van het Gronings gasveld. Alsof een relatie tussen aardbevingen en mijnbouwpraktijken nog zou moeten worden 'bewezen'.
Maar voor subsidiehazen als Krikke is de vuurtornado een uitgelezen kans om belastingcenten te verdienen. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) zou eigenlijk dat onderzoek organiseren, maar omdat Krikke zelf onderdeel is van het bestuur van dat instituut kreeg deze aanpak flinke kritiek. Nu wordt het OVV dus opgezadeld met de klus. Makkelijk geld verdienen met het doen van onzinnige onderzoekjes, je zou het bijna legale corruptie kunnen noemen. Volgens NU.nl gaat het onderzoek nog even duren en verwacht men de resultaten dit najaar.
Dat is dan waarschijnlijk een rapport waarin dezelfde informatie is verwerkt die u al in de media heeft kunnen lezen. Met wellicht wat aanvullende eisen voor een volgend vreugdevuur. We wachten met spanning af op de resultaten van dit geweldige onderzoek!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten