Superlage rente die Draghi afdwingt voor Zuid-Europa brengt onze pensioenfondsen in de problemen

Geen categoriejul 18 2019, 12:00
Wij moeten inleveren om Zuid-Europa gratis geld te kunnen geven.
"Door de super lage rente die Draghi afdwingt voor de Zuid-Europese landen, komen onze pensioenfondsen in de problemen," schrijft Forum voor Democratie-fractieleider in Gelderland Arjen de Kok op Twitter. "De vier grootste fondsen zakken zo snel weg dat verlaging van pensioenen volgend jaar al in beeld is."
https://twitter.com/ArjandeKok1/status/1151752344222208001
Wat is er precies aan de hand? Nou, zoals het FD uitlegt:

Door de scherpe daling van de rente in de afgelopen weken zijn dekkingsgraden van pensioenfondsen hard onderuit gegaan, wat kortingen dichterbij brengt.

De situatie is zo zorgwekkend dat de twee grootste pensioenfondsen van Nederland -- ABP en Zorg & Welzijn -- zeggen dat de pensioenen bij hen mogelijk in 2020 al omlaag moeten in plaats van in 2021. Met andere woorden, pensionado's ondervinden daar volgend jaar mogelijk al de gevolgen van.
Bij metaalfondsen PMT en PME werd eerder al aangegeven dat die kans groot was. Nu komen daar dus nog eens de twee grootste pensioenfondsen bij. "Vakcentrale FNV eist nu dat dat de kortingen voorlopig worden opgeschort, de VCP wil koopkrachtreparatie." Maar het is zeer de vraag of dat inderdaad gebeurt.
Sterker nog, het FD noemt het voorstel van FNV "weinig kansrijk." Want het kabinet én de toezichthouder roepen al een tijdje dat dit niet voor ons uitgeschoven kan worden, dat er gekort moet worden, etc. enzo.
Het is dieptriest, maar Nederlandse pensionado's krijgen dus de rekening van de Europese steun (via een extreem lage rente) aan Zuid-Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten