Sybrand Buma (CDA) probeert trucje: ''Ik heb de stukken niet gelezen, dus ik kan u niet vertellen welke me bekend voorkomen"

Geen categorieapr 25 2018, 17:30
Het meest ongeloofwaardige moment van een politicus in decennia is wel de beantwoording van Sybrand Buma (CDA) op de vragen van de oppositie. Op de vraag wat Buma wist van het proces geeft de CDA'er dit antwoord: "Ik heb de stukken niet gelezen, dus ik kan u niet vertellen welke me bekend voorkomen en welke niet."
Neen, sterker even later vertelt Buma dat die wel heeft gezegd dat die de memo's heeft gelezen en even later heeft die het weer niet gedaan, want hij heeft geen/wel/misschien een dossier. ''Ik probeer hier heel bewust weg te komen..*stilte*..'' en ja hoor, de oppositie walst er overheen. Het is typerend voor de discussie met Sybrand Buma.
Als jong politicus gaf ik in sommige debatten een zo lang en gecompliceerd antwoord, dat men gewoonweg geloofde dat ik wel gelijk zou moeten hebben terwijl ze later zich afvroegen wat ik toen in vredesnaam écht gezegd had. Ik heb het natuurlijk niet van mezelf, maar Buma gebruikte precies hetzelfde trucje in het debat. ''Ik kan niet een vraag beantwoorden over of ik iets had moeten weten op een moment dat ik het wel of niet wist, want dat weet ik niet, we krijgen veel documenten te lezen.'' Herhaal dit in verschillende vormen en dan krijg je het antwoord van Buma.
Farid Azarkan (DENK), vandaag sowieso in topvorm, vraagt het op een andere manier: ''Wanneer heeft u niet kennis genomen van welke stukken?'' Hij heeft de lachers op zijn hand, want het debat heeft een Kafkaiaanse wending gekregen. Toch was dit niet het hoogtepunt, die kwam van SP'er Marijnissen. Lilian Marijnissen vraagt aan Buma of hij een van de stukken had die vrij waren gegeven. ''Ik bleek het stuk zelf wel te hebben.'' Hierop volgt een lachsalvo, want nu is het wel heel erg duidelijk dat het volledig ongeloofwaardig is geworden. De VVD en het CDA zijn nu geweest, nog twee coalitiepartners te gaan.
UPDATE: Sybrand Buma vertelt Lodewijk Asscher dat Economische Zaken, in tegenstelling tot Financiën, het afschaffen van de dividendbelasting een goed idee vond. Dat stond ook in de stukken die verschenen waren en Asscher reageert geweldig daarop: ''Oh u blijkt zich dingen te beginnen te herinneren.'' Hierop klapt Buma dicht en stamelt verder dat hij ''het bijna moeilijk vindt om erop te antwoorden''.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten