Sybrand Buma haalt uit naar het EenVandaag-debat: "Ik vind het raar dat ze dit doen"

Sybrand Buma haalt uit naar het EenVandaag-debat: "Ik vind het raar dat ze dit doen"

CDA-leider Sybrand Buma mocht vanmorgen aan tafel zitten bij Radio 1. Daar herhaalde hij dat het volstrekt belachelijk is dat hij niet uitgenodigd is voor het debat van EenVandaag, waar alleen Mark Rutte en Geert Wilders aan mee mogen doen.

Natuurlijk heeft Buma daar gelijk in. In Nederland kiezen we de premier niet direct. Als er verkiezingsdebatten gehouden worden moeten verschillende partijen gewoon mee kunnen doen. Het beperken tot Wilders en Rutte impliceert dat alleen zij de keuze zijn voor 'premier.' Dat is volstrekt onzinnig, zeker nu het CDA overduidelijk momentum heeft en in alle peilingen in opkomst is.

"Gaat u een kortgeding aanspannen" om af te dwingen dat hij mee mag doen, vroeg de NPO-journalist aan de christendemocraat. "Dat gaat niet lukken, dat is weggegooid geld," aldus Buma. Hij haalde daarbij het kortgeding van Forum voor Democratie aan tegen de NOS. Dat had inderdaad geen zin; de rechter vindt dat omroepen eigenlijk gewoon zelf mogen bepalen wie ze uitnodigen. Punt.

Maar dat maakt het natuurlijk niet minder gek wat EenVandaag doet. Ze creëren bewust een race tussen Rutte en Wilders terwijl er nog veel meer opties zijn. En ja, Buma is het belangrijkste alternatief op deze twee heren.

"Er is al heel lang geleden besloten dat Geert Wilders en Mark Rutte met elkaar in debat gaan." Het CDA zit de VVD op de hielen, aldus Buma, en dus vindt hij dat hij gewoon mee moet doen. "Ik vind het ook raar dat ze zo'n debat doen. Het wekt een suggestie die er niet is."

Vervolgens zei Buma terecht dat het volstrekt belachelijk is dat hij tot nu toe geen enkele mogelijkheid heeft gehad om in debat te gaan met Wilders en Rutte. Rutte is nu 7 jaar lang premier geweest en wil vier jaar doorgaan. Wilders' PVV is in sommige peilingen de grootste. Hoe kan het in vredesnaam zo zijn dat de leider van de derde partij van het land het niet in een één op één setting tegen die heren mag opnemen?

Daar valt natuurlijk niets tegen in te brengen. Het is volstrekt belachelijk dat EenVandaag dit debat zo beperkt houdt. Er zouden minimaal drie en eigenlijk gewoon vier partijen aan mee moeten doen. Ik heb een enorme hekel aan Alexander Pechtold, maar ook de D66'er komt in principe in aanmerking voor de term 'alternatieve premierkandidaat.' EenVandaag heeft daar duidelijk lak aan. De media hebben besloten dat dit een race moet worden tussen Wilders en Rutte, de andere lijsttrekkers hebben zich daar maar naar te schikken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer