Sybrand Buma verdedigt plan om dienstplicht in te voeren in het slechtste politieke filmpje ooit

Sybrand Buma verdedigt plan om dienstplicht in te voeren in het slechtste politieke filmpje ooit

De CDA-leider is duidelijk van plan om premier te worden. Op zich is dat een prima ambitie, maar het is wel een beetje jammer dat hij daardoor a) weinig meer zegt en b) als hij dan wél iets zegt, een onzalig plan presenteert.

In wat wel het slechtste politieke filmpje van het jaar moet zijn legt CDA-leider Sybrand Buma nog maar eens uit waarom hij voor herinvoering van de dienstplicht is. Als je tijd hebt, kijk de video dan even: het is zo slecht gemaakt dat het gewoon vermakelijk is.

In de video spreekt Buma onder meer over bekende CDA-onderwerpen als normen en waarden. Dat daar behoefte aan is in ons land moge duidelijk zijn: Nederland is tegenwoordig een losgeslagen land. Er zijn grofweg twee groepen: hedonisten en moslimfundamentalisten. Dat mogen we ongetwijfeld niet zeggen, maar zo is het wel. Hoe anders te verklaren dat we nu zogenaamde 'gender neutrale toiletten' hebben?

Tegelijkertijd zijn er dan weer moslimfundamentalisten die eisen dat alle vrouwen zich volledig bedekken en niet-bedekte vrouwen voor van alles en nog wat uitschelden. De rest van Nederland -- waar normen en waarden nog wel bestaan -- lijkt irrelevant te zijn, in ieder geval in het publieke debat. Het is goed dat Buma daar iets aan wil doen.

Alleen is de manier waarop hij dat doet een beetje jammer. Het filmpje hierboven moet serieus zijn, maar is op ongelooflijk amateuristische wijze gemaakt. En Buma zelf is niet veel beter: hij geeft enorm wollige antwoorden die bij nadere analyse volstrekt nergens opslaan. Wat hiervan te denken: "We weten eigenlijk allemaal wat ik bedoel als ik zeg dat we niet normaal moeten vinden wat niet normaal is."

Dat zijn de woorden van een man die wel mooie ideeën heeft, maar ze niet hardop durft uit te spreken. Benoem gewoon wat je bedoelt man, ja, ook als je daarmee het hedonistische deel van de bevolking tegen het hoofd stoot!

Het ergste is natuurlijk dat Buma vervolgens ook nog eens herhaalt dat hij voor herinvoering van de dienstplicht is. Zoals wij al eerder uitlegden is dat een bijzonder slecht plan, niet in de laatste plaats omdat zo'n plicht moderne slavernij is. Daarbij is het opmerkelijk dat hij dit proefballonnetje doet opgaan terwijl er hier letterlijk niets over in het verkiezingsprogramma van het CDA uit 2012 staat. Zoek maar op de term 'dienstplicht': je zult er niets over aantreffen, nog geen enkel woord. Waarom Buma dit nu dan toch voorstelt is mij een raadsel. 800.000 mensen stemden in 2012 op het CDA, niemand deed dat uit steun voor herinvoering van de dienstplicht.

Combineer dat met het hoge amateuristische gehalte van de video en je moet je als CDA-sympathisant ineens ernstig zorgen gaan maken over de mogelijke uitslag van de verkiezingen volgend jaar. De christendemocraten worden node gemist in het huidige kabinet. Als dit soort video's én rampzalige ideeën hun nieuwe campagnestrategie vormen komt daar, ben ik bang, geen verandering in. En dat heeft het CDA dan toch echt aan zichzelf te danken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties