Sylvana Simons is weer terug op Facebook en opent de aanval op deze Europese traditie

Geen categorieaug 03 2016, 13:06
"Ik zie mensen genieten van mijn pijn."
Sylvana Simons had de afgelopen weken een Facebook-sabbatical. Haar vakantie van het sociale medium was een grote opluchting voor mensen die het anti-Nederlandse pro-Erdogangebrabbel van Sylvana zat waren. Vanaf 12 juli was het doodstil op Sylvana's eens zo goedgevulde Facebookpagina – fans van de DENK-politica moesten het doen met oppervlakkige Instagramposts over nagellak.
Maar sinds gisteren is Sylvana weer he-le-maal terug op Facebook! En natuurlijk zet ze direct de aanval in op een oude Europese traditie:
Zwarte Piet is niet de enige traditie die eraan moet geloven als het aan Sylvana ligt, ook stierenvechten moet verdwijnen. Stieren worden vermoord zonder ooit een misdaad te hebben begaan, en mensen genieten van hun pijn, aldus Sylvana's post.
Nu is stierenvechten inderdaad best zielig voor zo'n stier. Ik heb er ook weinig mee om een dier in de arena te zien worden bevochten. Desondanks is het voor Spanjaarden een belangrijke nationale traditie, met dezelfde gevoelswaarde die Zwarte Piet voor ons heeft. Voor Nederlanders is de aantrekkingskracht van het stierenvechten lastig te begrijpen, net zoals buitenlanders onze Zwarte Piet niet echt snappen. Toch betekent dat niet dat zulke tradities waardeloos zijn: het zijn juist de 'onlogische' elementen in een cultuur die deze maken tot wat ze is, zoals filosoof Peter van Duyvenvoorde onlangs eloquent betoogde. Wij willen dat Zwarte Piet zwart is, omdat dat onze traditie is en in onze cultuur hoort. Voor Spanjaarden en stierenvechten geldt hetzelfde.
Bovendien wordt een vechtstier heel wat beter behandeld dan koeien die voor hun vlees worden geslacht: een stier krijgt zijn hele leven het beste eten, veel ruimte, en kan zich uitleven op meerdere koeien om zoveel mogelijk nageslacht voort te brengen. Dat kun je van de meeste vleeskoeien niet zeggen. Voorzover ik weet is Sylvana geen vegetariër, en zal ze vast weleens een lekker biefstukje eten. Eigenlijk heeft ze dus geen recht van spreken als het gaat om het leed van vechtstieren.
Het is nogal vreemd dat Sylvana met haar oproepen tot 'multiculturalisme', 'respect' en 'verdraagzaamheid' alweer de aanval opent op een Europese traditie. Kennelijk zijn andere culturen alleen waardevol als ze niet Europees zijn, en verdienen tradities alleen respect als ze van de andere kant van de wereld afkomstig zijn. Een autoritaire Erdogan die Ebru Umar opsluit vindt Sylvana helemaal prima, maar stierenvechten en Zwarte Piet kunnen niet door de beugel. Tja, prioriteiten... Het blijft lastig voor Sylvana. Het zoveelste signaal dat dit politieke lichtgewicht volledig ongeschikt is voor de Tweede Kamer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten