Sylvana Simons speelt met vuur - Een heldere waarschuwing tegen groepsdenken

Geen categoriefeb 17 2019, 19:00
In dit artikel van HP/De Tijd wordt haarfijn uitgelegd waarom Sylvana Simons met vuur aan het spelen is en wat het 'tribalisme' voor gevolgen kan gaan hebben als ze op deze manier doorgaat met politiek bedrijven.
Ze wordt diverse keren op wisselende wijze beschreven als 'een felle moeder met ogen die vuur spuwen als iemand een lid van haar groep aanvalt'. Dat spreekt niet alleen tot de verbeelding maar klopt wat mij betreft ook volledig. Ze profileert zich inderdaad als een haast moederlijk leider figuur van een verloren stam die telkens onrecht is aangedaan. Een soort Mozes voor gekleurden in de Randstad.
De kernboodschap van het artikel is een duidelijke waarschuwing. Ze werkt een duidelijke richting op van tribalisme; groepsdenken. Het eenzame, trieste, neergeslagen individu is welkom bij de warme deken van BIJ1. Daar kun je aansterken, vrienden maken en je rechten leren opeisen. Er zijn namelijk anderen verantwoordelijk voor het onrecht dat jou is aangedaan en die bevinden zich buiten die groep!
Het effect van deze werkwijze is dat er vroeg of laat problemen gaan ontstaan. Voor het overleven van de groep is het van belang dat afwijkende meningen en zwakke elementen worden rechtgetrokken. Verdeeldheid zorgt er namelijk voor dat 'de vijand' de groep tegen elkaar op kan zetten. Hierdoor ontstaat "een verstikkende sociale controle waar individuen met afwijkende meningen als 'de judas' worden gezien", zo staat in het artikel.
Een tweede probleem, dat niet echt wordt aangekaart in het artikel, is dat men niet alleen binnen de groep het individu aan de kant schuift, maar ook iedereen buiten de groep in groepen gaat indelen. Dat is misschien nog wel gevaarlijker dan de verstikkende controle die individuen bij BIJ1 zouden gaan ervaren.
Want hoe lang zou het duren, als BIJ1 enige invloed zou hebben, voordat de rest buiten haar groep klaar is met de beschuldigingen van onderdrukking en de eisen van compensatie voor iets waar zij niet persoonlijk verantwoordelijk voor zijn geweest? Wanneer de spanningen hoog genoeg oplopen is het slechts een kwestie van tijd voor men massaal hun individualiteit aan de kant schuift om bij 'de eigen groep' te kunnen horen en maatregelen tegen een groep als (zij vertegenwoordigd door) BIJ1 eisen.
Een hele enge gedachte maar ja, als individu begin je niets tegen een groep. Al helemaal niet als je je niet eens kúnt verdedigen omdat je überhaupt niet verantwoordelijk bent voor iets als slavernij of 'institutioneel racisme', maar er toch niet naar je geluisterd wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten