Syrië stuurt Nederlandse diplomate weg

Geen categoriemei 30 2012, 20:29
Bashar al-Assad is niet onder de indruk van de 'woede' van het westen. Hij heeft de hoogste Nederlandse diplomate in zijn land nu weggestuurd. Gewoon, omdat het kan.
Dat Bashar al-Assad een broertje dood heeft aan kritiek uit het westen wisten we al. Maar dat hij de euvele moed heeft om westerse diplomaten maar gewoon weg te sturen, omdat hun bazen zijn massaslachtingen niet goedkeuren, tsja, dat is toch wel een nieuwe ontwikkeling.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt de hoogste Nederlandse diplomate in Damascus, Janet Alberda, het land uit.

Minister Rosenthal zegt het "niet verrassend" te vinden. Blijkbaar voelde Den Haag het al aankomen.
Natuurlijk is dit niet bepaald heel problematisch voor Nederland - of de EU. Het is niet zo dat Alberda daar de boel helemaal op stelten probeerde te zetten en een gigantische invloed had. Ze is geen Hillary Clinton, om maar eens een vrouw van formaat te noemen.
Aan de andere kant kunnen we dit ook niet zomaar accepteren. Het westen laat Assad eigenlijk met van alles en nog wat wegkomen. Op een gegeven moment moet het geduld op zijn; er moet worden ingegrepen, we moeten Assad duidelijk maken dat hij sommige dingen niet kan maken. Niet omdat er zoveel voor ons op het spel staat in Syrië zelf, maar omdat hij ons imago beschadigt.
Het westen - en de VN! - moeten ervoor waken dat Assad andere dictators niet leert dat je ons straffeloos kunt negeren. We hebben het hier over de internationale politiek: het gaat om macht, en om niets anders. Er moet op Machiavelliaanse wijze worden omgegaan met onwelgevallige staatshoofden. Doen ze niet wat we willen, dan zetten we ze aan de kant, of maken we het ze in ieder onmogelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten