Tea Party-lid verslaat leider Republikeinen Huis

Geen categoriejun 11 2014, 15:14
Een enorme klap voor de elite van de Republikeinse Partij.
Zo, dit komt heel goed uit, zeg. De Tea Party had geen betere manier kunnen bedenken om de Republikeinse Partij én alle anderen die hen kapot hopen te maken even te vertellen dat de grassroots organisatie nog altijd springlevend is.

After being all but counted out, tea party activist David Brat pulled off a stunning victory against House Majority Leader Eric Cantor Tuesday in the Virginia GOP primary for the U.S. House of Representatives, the Associated Press reports.

With 220 of 243 precincts reporting, Brat lead Cantor by nearly 11 points. The AP was the first to call the contest for Brat.

Het ging er in deze campagne redelijk hard aan toe. Cantor probeerde Brat weg te zetten als een progressieve professor, die totaal geen affiniteit heeft met de ideeën van de Republikeinse Partij. Aangezien Brat een Tea Party-kandidaat is, is dat nogal vermakelijk, maar goed, Cantor probeerde het toch.
Zijn tegenstander sloeg terug door Cantor ervan te beschuldigen mensen die illegaal in Amerika wonen amnestie te willen verlenen. Cantor, die dus ook de leider van de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden is, reageerde daarop door dergelijke voorstellen te blokkeren en opeens net te doen alsof hij echt hard-rechts is.
Helaas voor hem trapten zijn kiezers daar niet in. Die hebben hem nu massaal afgeserveerd. Hij is de nominatie van zijn partij misgelopen en zijn imago (niemand houdt van losers, zeker niet in de Amerikaanse politiek) kon weleens onherstelbaar zijn beschadigd. Iemand in zijn positie - zogenaamd één van de grote talenten van de Republikeinse Partij die nu al erg machtig en invloedrijk is, en ook nog eens miljoenen heeft om te spenderen aan zijn verkiezingscampagnes - kan het zich nu eenmaal niet veroorloven om de verkiezing te verliezen, en al helemaal niet een voorronde van zijn eigen partij.
Nu kon Cantor theoretisch misschien terugvechten door zich Onafhankelijk te verklaren en op die manier mee te doen aan de verkiezingen in Virginia. Als onafhankelijke kandidaat kan hij eventueel nog iets voor elkaar krijgen. Het vervelende voor hem? Virginia heeft een 'sore loser' wet, wat inhoudt dat een kandidaat die de nominatie van zijn partij misloopt niet mee kan doen aan de verkiezingen. Met andere woorden, het is voorlopig over en uit voor Cantor.
Door hem ineens buitenspel te zetten bewijst de Tea Party nog altijd actief én groot te zijn. Als andere leden van de Republikeinse elite dachten dat ze geen gevaar meer te duchten hadden van de TP zijn ze daar nu wel van genezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten