Temidden spionagerellen boekt Nederland kleine privacywinst

Geen categoriejul 16 2014, 18:59
De GGZ gaat binnenkort ophouden met alle details over het leven en de gezondheid van kinderen vastleggen. De lengte van het schaamhaar en het webcamgebruik zal niet langer worden gemonitord. Althans, dat hopen we maar.
Terwijl de leider van de vrije wereld - Barack Obama - en de leider van de Europese Unie - Angela Merkel - in de nasleep van de Snowdenrel overhoop liggen over grootschalige Amerikaanse spionage van Duits overheidshandelen is duidelijk dat privacy in deze wereld een rare commodity is. Niemand is veilig voor het oog van de ander.
Alhoewel de onthullingen allemaal in de laatste paar jaar hebben plaatsgevonden, komt de zwaar ingeperkte privacy voor niemand uit de lucht vallen. Ten eerste hebben we allemaal 1984 gelezen en elkaar al die jaren het horroscenario uit dit boek voorgehouden.
En ten tweede waren we er allemaal bij en hebben we de revolutie onder onze ogen zien voltrekken. We stonden erbij, keken ernaar, en applaudiseerden er zelfs bij.. zichtbaar onder de indruk. En inderdaad: de technologische ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar hebben een enorme wildgroei aan digitale mogelijkheden geschapen die voorheen ondenkbaar waren. Binnen een paar klikken van de muis en een paar toetsaanslagen van het keyboard heb je binnen een paar seconden toegang tot méér informatie dan je in 1980 had als je toen de OBA was binnengewandeld. Het internet mag met recht één van de nieuwe wereldwonderen worden genoemd.
Maar aangezien alle informatie door een draadje moet (of door de lucht zweeft) is het allemaal vrij eenvoudig voor derden om de bits en bytes op te pikken. Als in de nulletjes en eentjes alleen aanvragen en toewijzigen van kennis zou zitten, was het zo erg nog niet. Maar het gaat veel verder dan dat. Hele batterijen aan gevoelige staatsgeheimen gaan dagelijks over het internet, maar ook op het persoonlijke vlak bevat het internet veel informatie over ons.
De GGZ was één van de instanties die dankbaar gebruik heeft gemaakt van de technologische opslagcapaciteit om allerlei informatie over onze kinderen tot op hun 34e levensjaar op te slaan. Hoe lang is het schaamhaar, is er wel eens een intiem lichaamsdeel te zien geweest op de webcam, en hoe zit het eigenlijk met de seksuele activiteit? Voor opslag in het zogenaamde 'DD JGZ' werd jongeren bijna letterlijk het hemd van het lijf gevraagd.
Gelukkig is er anno 2014 eindelijk wat aandacht voor de nadelen van de digitale revolutie. De GGZ gaat stoppen met diens bizarre en uitgebreide vragenlijst en beperkt zich tot het absoluut noodzakelijke. Een heel verstandige stap.
Voordat we onze privacy werkelijk hebben heroverd zijn er nog een hoop overwinningen te boeken, maar dit is een zeer welkome en behulpzame eerste stap. De overheid hoeft niet alles over ons te weten. Het internet hoeft dat ook niet. Het is tijd dat we weer de controle over ons eigen leven pakken. Laten we de inspiratiebron zijn waar Obama en Merkel verder op kunnen bouwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten