LIVEBLOG: Terreur in Barcelona: busje rijdt in op mensen bij Ramblas, meerdere doden en gewonden

LIVEBLOG: Terreur in Barcelona: busje rijdt in op mensen bij Ramblas, meerdere doden en gewonden

Het is weer raak, deze keer in Barcelona.

Verschrikkelijk: voor de ontelbaarste keer in tijden lijkt het erop dat er slachtoffers te betreuren zijn bij een opzettelijke aanrijding van voetgangers met een voertuig, in dit geval een wit busje. De Dagelijkse Standaard houdt u hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en feiten zodra die bekend worden.

21:26: Nieuws wat betreft Nederlandse slachtoffers: drie Nederlanders zijn gewond geraakt, maar geen van hen zou gelukkig in levensgevaar zijn. Er zijn ook geen Nederlandse doden te betreuren. Dat maakt deze terreuraanslag echter niet minder gruwelijk, want vele anderen hadden minder geluk.

21:18: Een tweede verdachte is gearresteerd, zoals op deze beelden te zien is. De groep daders telt dus inmiddels drie bloeddorstige gekken.

21:00: Dezelfde krant vermeldt er nu ook bij dat de gedode terrorist in Sant Just Desvern is neergeschoten, een goede tien kilometer van de Ramblas. Het lijkt dus zeer waarschijnlijk dat hij ongemerkt de plek van het bloedbad heeft weten te ontvluchten. Gelukkig is hij, beter later dan nooit, uiteindelijk toch nog onschadelijk gemaakt. Dat zou zijn gebeurd bij een controle.

20:47: La Vanguardia, een Spaanse krant, meldt nu dat één verdachte is omgekomen bij een vuurgevecht. Ervanuitgaande dat de eerder opgedoken beelden van de arrestatie van Oukabir echt zijn, waren er dus minstens twee daders.

20:42: Onderstaande zou een video zijn van de arrestatie van Driss Oukabir, de vermeende dader van dit bloedbad waar tientallen mensen slachtoffers van zijn geworden. De NOS meent echter dat Oukabir nog niet is opgepakt, maar dat het iemand anders was en hij dus nog op vrije voeten is: waar ze dat op baseren is niet duidelijk.

20:25: Helaas blijken de eerdere berichten over dertien doden tóch te kloppen, nadat daarna opeens weer gezegd werd dat 'slechts' één iemand gedood was. Het dodental staat dus op dertien, en het aantal gewonden is nog veel hoger: 50. En dat zeer waarschijnlijk wel in de naam van een radicale lezing van een zekere ideologie.

20:21: Verwarrend: de Catalaanse politie meldt nu opeens dat er 'helemaal niets aan de hand is in geen enkele bar in Barcelona'. De vele berichten over een gijzeling in een Turks restaurant door twee gewapende mannen zou dus niet kloppen. Waarom pas uren later daarover duidelijkheid verschaft wordt is een raadsel, maar goed nieuws is het natuurlijk wel. Met de aanhouding van Driss Oukabir zou het dus allemaal voorbij kunnen zijn, maar vooralsnog is vrijwel het hele centrum van Barcelona nog afgesloten en verzoekt de politie mensen binnen te blijven.

20:11: Donald Trump veroordeelt de gruweldaden in Barcelona, en durft het - in tegenstelling tot mannetje Pechtold - wél aan om het een terreuraanslag te noemen. Nu nog wachten tot links hem ervan zal beschuldigen niet specifiek genoeg te zijn geweest.. Dat wordt lang wachten, kan ik je vertellen.

19:56: Er wordt inmiddels vanuit gegaan dat het hier om een goed georganiseerde aanslag gaat, en dat het erg lastig wordt om hier het label "labiele lone wolf die verder nul banden met islamisten had" aan te geven. 19:48: Alexander Pechtold heeft van zich laten horen, op zijn eigen manier uiterdaard. Ja Alexander, erg verdraagzaam vind ik het aanrijden van tientallen weerloze voetgangers nou niet echt. Zouden we niet eens wat doen aan de mensen erachter?

19:30: De eerste dader, Driss Oukabir, zou een Marokkaan van eind 20 zijn. 19:27: En we hebben beeld en een naam: één van de daders zou Driss Oukabir zijn, de vent op onderstaande foto. Ik ga niet eens woorden vuil maken aan een zin waarin ik mijn niet zo verraste gevoelens uit.

19:24: Ook bij deze aanslag is de dubbele standaard weer aanwezig: nu worden mensen opeens boos dat er video's gedeeld werden, vorige week niet.

19:17: Er zou kilometers verderop een tweede busje zijn gevonden dat op één of andere manier gebruikt zou zijn bij de aanslag. Hoe komt dat busje daar, en betekent dit dat er nog meer daders loslopen dan we denken?

19:13: De gijzeling in Luna de Istanbul lijkt nog steeds niet voorbij te zijn.

19:11: De politie kan vooralsnog enkel één dode bevestigen, maar meldt wel dat er ook minstens 32 gewonden zijn, waarvan 10 zwaargewond zijn. Het zou fijn zijn als het eerdere dodental van dertien niet blijkt te kloppen, maar ik betwijfel het sterk.

19:04: Op onderstaande afbeelding is te zien waar en hoe lang het rampenbusje op de Ramblas reed, zo'n 500 meter. Met zo'n afstand is het niet onwaarschijnlijk dat de gevolgen enorm zijn.

18:55: Het walgelijke nieuws blijft zich opstapelen: onder de dertien doden zijn kinderen en zelfs een baby. Zieke geesten.

18:53: Voor wie het nog niet helemaal duidelijk was, heeft de Catalaanse politie nog bevestigd dat het hier om een grove terroristische aanslag gaat:

18:48: Afgrijselijk: Het dodental is van drie doden naar dertien gegaan. Erg verrassend is dat helaas niet, als je de vreselijke beelden van vlak na de aanslag bekeek: tientallen mensen lagen op de grond, en de kans is groot dat het aantal dodelijke slachtoffers nog zal stijgen. En dan is het nog maar afwachten wat er zal gebeuren met de gijzeling in het Turkse restaurant, die nog steeds bezig lijkt.

18:43: CNN is er inmiddels ook achter dat er een "zorgwekkend trend" is wat betreft aanslagen waarbij met voertuigen op mensen wordt ingereden. Ja, en dat brengt dan het nieuws. 18:38: De Catalaanse politie, Mossos, zal rond 19:00 een persconferentie houden. 18:36: Hoewel er al druk gespeculeerd wordt over de daders - het laat zich inderdaad wel redelijk raden wat het 'mysterieuze motief' hierachter zal zijn - is er nog niets bekend over hen, noch wat betreft officiële berichten, noch wat betreft getuigen. 18:34: Er zijn inmiddels tientallen gewonden gevallen, aldus een ziekenhuiswoordvoerder. De politie houdt het voorlopig op drie doden. 18:26: Het lijkt toch te gaan om 'Luna de Istanbul' volgens El Pais, maar niet de vestiging waar eerst over werd geschreven: dit restaurant heeft kennelijk een vestiging op La Rambla en eentje verderop, waarbij het dus om de eerste gaat. 18:21: RTVE meldt dat de politie aan het onderhandelen is met de daders die zich schuilhouden. Één van hen zou "een groot wapen" bij zich dragen. Gezellig. 18:14: Het restaurant dat net genoemd wordt klopt waarschijnlijk niet aangezien dit zich niet op de Ramblas bevindt: waarschijnlijker is het dat het in plaats daarvan om 'Aromas de Istanbul' gaat, dat zich daar wel bevindt. Dat zou dan deze plek zijn:

[caption id="attachment_172441" align="aligncenter" width="900"]Bron foto: Google Streetview Bron foto: Google Streetview[/caption]

18:12: Het restaurant waar de twee daders zich ophouden en/of mensen gijzelen lijkt een Turks restaurant genaamd 'Luna d'Istanbul' (Maan van Istanboel):

18:08: Steeds meer media spreken over de twee gewapende mannen die een restaurant zouden gijzelen nadat ze het busje verlaten hadden. Meer informatie over het hoe of waar is echter nog niet bekend.

18:05: Beelden die te gruwelijk zijn om hier direct te tonen, laten zien dat er zeer waarschijnlijk nog veel meer doden dan twee of drie te betreuren zullen vallen. Dat is ook niet zo gek als je getuigen mag geloven: de dader reedt zeer gericht in op de mensenmassa, en leek enkel zoveel mogelijk mensen te willen doden. Dat lijkt helaas ook zo te zijn gegaan. Voor wie de afgrijselijke beelden toch wil zien, kan dat hier. 18:00: Het is officieel: de Spaanse politie noemt de aanrijding - en de mogelijke schietpartij - nu een terreuraanslag. Geen ongeluk dus, geen lage bloedsuikerspiegel, niets: gewoon keiharde opzet. Dat ze die zakken maar snel mogen grijpen.

17:55: De terreur is mogelijk nog niet afgelopen: er wordt gerept over twee gewapende mannen die een restaurant in zouden zijn gegaan. Het zou natuurlijk wel érg toevallig zijn als het hier niet om dezelfde personen zou gaan. Er is echter nog geen officiële bevestiging hiervan. 17:51: Schokkende beelden: in deze video, opgenomen door een bewoner van de straat, is duidelijk te zijn dat meerdere mensen levenloos op straat liggen. We kunnen dus inmiddels spreken van doden, en niet enkel meer van gewonden. Het is - weer - een zwarte dag voor Europa. Volgens dezelfde tweet is/zijn de dader(s) gevlucht.

17:47: Volgens getuigen zouden er schoten zijn gehoord bij de vermeende aanslag. Als dat zo is, kunnen we dat "vermeende" wel weghalen. Is het dan toch weer zover?

17:42: Volgens de Catalaanse politie zijn er meerdere gewonden. Vooralsnog lijken er gelukkig nog geen doden te betreuren zijn, maar helaas is het op dit moment nog veel te vroeg om wat dat betreft te 'juichen'.

17:35: Volgens onderstaande tweet is een busje ingereden op "tientallen mensen" op de Ramblas, één van de drukste straten van Barcelona. Op de foto is de ravage en een wit busje te zien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties