Terrorismeproces tegen Sharia4Belgium van start

Geen categoriesep 29 2014, 11:33
Het is het grootste terrorismeproces in de geschiedenis van onze zuiderburen.
Vanochtend is in België het strafproces begonnen tegen kopstukken van Sharia4Belgium, de extremistische organisatie die niet alleen wil dat België een 'islamistisch land' wordt, maar die ook extremisten heeft geronseld voor de strijd in Syrië en Irak. Tenminte, dat zegt de aanklager (en geen enkel mens twijfelt daar aan).
Er zijn 46 gedaagden, maar de meesten zijn op dit moment nog steeds in Syrië of zijn ondertussen al overleden (met name dat laatste is natuurlijk vreselijk jammer. Ahem). Hoofdverdachte van het stel is de ook in Nederland bekende Fouad Belkacem. In 2012 werd hij al veroordeeld tot twee jaar cel voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims.
Belkacem is één van de meest verachtelijke, maar ook invloedrijkste extremisten in België... en eigenlijk in heel Europa. Als het Belgisch Openbaar Minister erin slaagt om hem jarenlang achter slot en grendel te zetten (hij kan maximaal vijftien jaar cel krijgen) doet men ons allemaal daar een behoorlijke dienst mee.
Volgens het OM heeft Belkacem in een paar jaar tijd een groot netwerk opgezet van radicale moslims. Daarbij heeft hij er niet alleen voor gezorgd dat andere extremisten hem steunden, maar hij heeft jonge moslims zelf ook geradicaliseerd. Een voorbeeld van zo'n jonge geradicaliseerde moslim is Jejoen Bontinck, die zich eerst tot de islam bekeerde en daarna uitgroeide tot een terrorist in spé.
Belkacem zette die jongeren in om zijn radicale gedachtegoed verder te verspreiden onder jonge moslims en natuurlijk om jihadisten te ronselen voor de strijd in Syrië, aldus het OM.
Bij de openingszetten is meteen duidelijk geworden wat de strategie is van de advocaten van de verdachten: zij ontkennen, vallen het OM aan, klagen, en doen net alsof het allemaal best meevalt. Opvallend omdat je juist zou verwachten dat hun cliënten bijzonder trots zijn op hun daden en er dus zonder problemen verantwoordelijkheid voor willen nemen. Blijkbaar zijn ze dat mogelijk wel, maar zien ze er eerst en vooral toch echt tegen op hem gevang in te gaan. Dat is dan wel weer tekenend voor dit soort figuren.
Wij zullen deze zaak op de voet volgen. We gaan zien hoe sterk de Belgische rechtsstaat is en in hoeverre het in staat is om zich te verweren tegen dit soort extremisten. Laten we hopen dat alle gedaagden, stuk voor stuk, veroordeeld worden tot lange gevangenisstraffen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten