"Terugpakactie": Gouda krijgt asielzoekerscentrum op plek waar afgekeurde megamoskee zou komen

"Terugpakactie": Gouda krijgt asielzoekerscentrum op plek waar afgekeurde megamoskee zou komen

De gemeenteraad van Gouda stemt in met de vestiging van een azc in de PWA-kazerne – precies waar eerst een moskee zou worden gebouwd.

Weet u het nog, de rel rond de Goudse megamoskee? Tegen de zin van zowat de hele wijk wilde de gemeenteraad instemmen met de komst van een grote moskee op de plek van de Prins Willem-Alexander Kazerne. Uiteindelijk ging de bouw van de moskee niet door na veel verzet van de bewoners en nationale media-aandacht. Nu hebben sommige bewoners spijt van de actie die ze tegen de moskee voerden: op de plek van de kazerne komt nu namelijk een asielzoekerscentrum. In de woorden van bewoner Rien Hoff:

"Ik ben van meet af aan tegen de komst van moskee El Wahda geweest. Dat past helemaal niet in deze wijk. Maar mijn opluchting bleek voorbarig: binnen de kortste keren werd bekend dat er een azc zou komen."

Vorig jaar noemde de advocaat van de wijkbewoners het al een "terugpakactie," om de wijk te straffen voor hun verzet tegen de moskee. Woensdagavond werd de knoop doorgehakt: er komt inderdaad een asielzoekerscentrum in de PWA-kazerne, zonder dat de bewoners erover zijn gehoord. De meerderheid van de partijen in de raad stemt er na wat mitsen en maren uiteindelijk mee in: in de kazerne komt ruimte voor minimaal 500 asielzoekers, voor minimaal 10 jaar.

Op zo'n manier durft niemand natuurlijk meer actie te voeren tegen een moskee in de wijk: je kunt maar beter akkoord gaan, anders krijg je een asielzoekerscentrum in de maag gesplitst. Het is natuurlijk dieptriest dat een gemeenteraad zo'n beslissing neemt zonder ook maar één keer met de bewoners van de wijk in gesprek te gaan. Wat vindt de wijkvereniging ervan? Hoe denkt de gemiddelde bewoner erover? Het zal de gemeente worst zijn. En natuurlijk komt zo'n moskee of asielzoekerscentrum "toevallig" altijd in het soort wijk waar de meeste gemeenteraadsleden níét wonen. Je zou bijna denken dat dat expres zo wordt besloten.

De burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker, vindt de vestiging van een azc zeer belangrijk:

"Het college vindt dat het onder andere vanwege het landsbelang de verantwoordelijkheid heeft een passende bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen"

Heeft het college niet in de eerste plaats de verantwoordelijkheid om op een fatsoenlijke manier om te gaan met de eigen burgers? De vestiging van een azc tegen de wil van de bewoners is het zoveelste teken dat veel bestuurders de belangen van hun burgers niet op de eerste plaats hebben staan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties