Theo Hiddema brengt gezond verstand in Tweede Kamer: 'Verwarde man kan ook gewoon een terrorist zijn'

Geen categoriemei 08 2018, 15:00
De man die een paar dagen geleden in Den Haag drie mensen neerstak en zelf in z'n been werd geschoten, levert een aantal sterke Kamervragen op, vooral over waarom de man direct 'verward' wordt genoemd. Zo valt te lezen in de Telegraaf.
Theo Hiddema, de nummer twee van Forum voor Democratie, pluisde het verwarrende taalgebruik even uit elkaar. Eerst vroeg hij waarom de man vrijwel direct 'verward' werd genoemd, hier hoort namelijk een deskundigenoordeel over te worden geveld. Los daarvan is het volgens Hiddema ook heel goed mogelijk dat een verwarde man neigt naar terrorisme en dus het label 'verward' effectief ondermijnt.
Rechtsfilosoof Afshin Ellian voegt hier in het artikel aan toe dat het label 'terrorist' of 'verward' beide ongunstig zijn voor de Nederlandse staat, zij hebben hoe je het ook wendt of keert een terrorist óf een verwarde man binnengelaten. Ellian merkt op dat de Nederlandse overheid praktisch direct 'in de kramp' schiet als het gaat om allochtonen en asielzoekers. Nu sijpelt dit idee ook steeds meer door in de Tweede Kamer. Niet alleen FVD maar ook het CDA en de PVV volgen namelijk deze constatering.
Erg fijn dus dat er weer eens een kritische blik wordt geworpen op de wijze van omgang met dit soort incidenten en dat de wereld echt niet vergaat als we het beestje gewoon bij de naam noemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten