Tienduizenden jonggehandicapten extra genaaid

Tienduizenden jonggehandicapten extra genaaid

Een groeiend aantal gehandicapten zit lange tijd thuis zonder werk én zonder uitkering! Reden hiervoor is het overhevelen van deze groep naar gemeenten. Zo meldt de Volkskrant.

Jeugdzorg Nederland schat het aantal jonggehandicapten die thuis zitten zonder werk en zonder uitkering op zo'n 30.000. Dit is opvallend want het is zo'n drie keer hoger dan de officiële raming van de overheid. Het is ook enigszins problematisch gezien het feit dat de gemeente tegenwoordig juist zorg dient te dragen voor deze groep.

Ergens gaat er flink wat mis bij deze groep. Een aanzienlijk deel, zo'n 11.000 van deze jongeren krijgt namelijk geen Wajong-uitkering meer. Het UWV keert op het moment nog maar zo'n 4.000 Wajong-uitkeringen uit. Reden hiervoor is de voorwaarde dat Wajong alleen nog voor volledig arbeidsongeschikte jongeren geldt. Iedereen die dus zou kunnen werken, zal zich moeten melden voor aangepast werk of een studie.

En hier gaat het blijkbaar mis. Veruit de meeste bedrijven kost het te veel tijd en moeite om jonggehandicapten aan te nemen, vergeleken met gezonde werknemers. Ook beschikt niet iedere gemeente over een fatsoenlijk budget om het arbeidsverlies te compenseren voor deze werkgevers. De overheid kiept hiermee dus eigenlijk een deel van zijn zorgtaken gewoon over de schutting van de gemeente.

Rutte is er echter van overtuigd dat het schrappen van het minimumloon voor deze groep ze aantrekkelijker maakt voor gemeentes en werkgevers. Al met al worden ze gewoon extra hard genaaid.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties