Tim Krul, de held van Nederland

Geen categoriejul 07 2014, 8:59
De internationaal alom geprezen keeperswissel van bondscoach Van Gaal bracht voor het Nederlands elftal gerechtigheid. Als er één team was die het verdiende te winnen, dan was het wel Oranje.
Het was ook een briljante move van Van Gaal, zoals collega Michael gisteren al onmiddellijk vaststelde, om Krul, de 'penaltykiller' in te brengen voor Jasper Cillessen, die niets fout had gedaan. Diens aanvankelijke verontwaardiging over de wissel was dan ook alleszins begrijpelijk. Achteraf bleek, dat de vaste keeper Cillessen niet, maar invaller Tim Krul wèl van de plannen van Van Gaal op de hoogte waren gesteld. Een slimme man, die Van Gaal. Maar zou hij hebben geweten dat Krul slechts 2 van de 20 penalties heeft gepakt bij Newcastle United, zoals Gary Lineker twitterde?
Wie is die Tim Krul eigenlijk? Ik had nog nooit van de goede man gehoord in elk geval.
Timothy Michael Krul is een geboren Hagenees en werd jongstleden april 26 jaar. Hij is 1 meter 93 lang en weegt 84 kilo. Hij keept momenteel bij de Britse profclub Newcastle United, waar hij in maart 2012 zijn contract verlengde tot aan de zomer van 2017.
Krul groeide dus op in Den Haag, waar hij lid werd bij de Haagse Voetbal Vereniging Ras, die werd opgericht op 28 juli 1928 (!) in café 'Emma' aan het Regentesseplein in de Hofstad. De oorspronkelijke naam was R.A.S., een afkorting die stond voor 'Rijks Ambtenaren Sportvereniging'. De eerste jaren waren het dan ook vooral ambtenaren, veelal van het Ministerie van Financiën, die lid waren van deze vereniging. Sinds 1990 zijn de puntjes tussen de letters verdwenen en wordt de naam RAS gehanteerd.
Krul behaalde het VMBO-diploma op het Segbroek College, maar besloot een carrière als keeper te volgen. Aanvankelijk keepte hij als amateur bij ADO Den Haag van 1996 tot 2005, voordat hij begon aan een internationale professionele voetbalcarrière. Tijdens het Europees kampioenschap tot 17 jaar – in het Italiaanse Toscane in mei 2005 – maakte Krul zoveel indruk als doelman van het Nederlands jeugdelftal, dat hij in de belangstelling kwam van enkele buitenlandse clubs. Op 19 juli 2005 werd bekend dat Krul gecontracteerd was door het Engelse Newcastle United. Newcastle betaalde eerst geen vergoeding aan ADO omdat Krul daar als amateur speelde. Maar ADO protesteerde hiertegen bij de FIFA, die de zaak echter afwees. ADO nam hiermee echter geen genoegen, ging vervolgens in beroep en na een uitspraak van het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) op 7 februari 2007 moest Newcastle alsnog een opleidingsvergoeding van 220.000 euro betalen aan ADO voor de overname.
Krul debuteerde op 2 november 2006 voor Newcastle in de met 0-1 gewonnen UEFA Cup-wedstrijd tegen Palermo en maakte veel indruk met een aantal goede reddingen. Een paar dagen later bleek hij een knieblessure te hebben opgelopen, waaraan hij zelfs moest worden geopereerd. Pas op 8 augustus 2009 maakte Krul zijn competitiedebuut voor Newcastle, nadat hij gedurende het seizoen 2007/2008 was uitgeleend aan het Schotse Falkirk. Krul werd tussendoor, in juni 2007, ook nog Europees kampioen met Jong Oranje, maar kwam in dat toernooi echter niet in actie.
Op 4 juni 2011 maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal in een vriendschappelijk duel tegen Brazilië. Tim Krul is één van de zes voetballers die nooit in de Eredivisie uitkwamen, maar wél in het Nederlands elftal speelden. Krul maakte al tijdens de voorbereidingsfase op dit WK voetbal deel uit van de voorselectie van Van Gaal en het is maar goed dat hij in de eindselectie opgenomen is geworden, want dankzij held Krul gaan de Oranjes meer dan verdiend door naar de halve finale tegen Argentinië, die overmorgen om 22:00 uur Nederlandse tijd wordt gespeeld.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten