Timmermans verstopt zich als het gaat over christenvervolging

Timmermans verstopt zich als het gaat over christenvervolging

Volgens Timmermans is er geen sprake van systematische christenverdrijving. Tjah... Waarom verschuilt onze minister zich achter het woord systematisch?

Ik heb helemaal niets met minister Timmermans. Zijn geknuffel met Saoedi-Arabië vind ik ongelofelijk vies en bizar. Ook zijn Israëlbeleid is alles behalve prijzenswaardig. Komt zijn lakse houding ten opzichte van christenvervolging nog bij. Voor de PvdA'er is dat alles behalve een prioriteit. Onlangs schreef hij een brief aan de Tweede Kamer over mensenrechten in de Arabische regio. Géén (0) woord over christenvervolging. Over het in de kou laten staan van christenen in levensgevaar gesproken...

Eergisteren had Timmermans in antwoord op de Tweede Kamer echter wel aandacht voor de christenen in het Midden-Oosten en de moeilijke situaties waarin velen van hen zich bevinden.

In Syrië is geen sprake van systematische verdrijving van christenen. Dat heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen over de mensenrechtensituatie in de Arabische regio. Christenen in Irak hebben het „niet gemakkelijk”, stelt hij verder. „Zij worden echter niet van overheidswege vervolgd en hun rechten zijn grondwettelijk beschermd.”

Systematisch
Hier wind ik me dus over op. Niet enkel over het understatement dat christenen in Irak het niet makkelijk hebben. Ik erger me vooral aan het woord systematisch. Timmermans bedoelt hiermee te zeggen dat de overheid christenen in Irak en Syrië niet vervolgd. Dat is technisch (zoals Pieter Omtzigt hier zegt) natuurlijk juist. Assad heeft jaren lang de christenen in Syrië beschermd.

Op deze manier verschuilt Timmermans zich echter achter een flauwe term. Er zijn meer factoren in het Midden-Oosten, zeker op dit moment, die invloed hebben op het leven van christenen. Niet alleen de overheid kan christenen vervolgen. In Syrië (en Irak) zien we bijvoorbeeld hoe ISIS, Al-Nusra en gelieerde groeperingen de christenen over de kling jagen. In Irak is het bar en boos. Sinds 2003 is meer dan de helft van de ooit één miljoen christenen weggevlucht. Volgens sommige bronnen zijn er nu, zo'n elf jaar later, nog maar 400.000 volgelingen van Jezus over. Als men in dit tempo doorgaat, zijn er over tien jaar geen christenen meer in Irak.

Verstoppen
Dat zal Timmermans echter een worst zijn. Die verstopt zich achter het beleid van nota bene Assad. Een president van een regering waar Timmermans liever een eind aan maakt. Om het met de woorden van Pieter Omtzigt te zeggen: Timmermans erkent Syrische regering, die christenen niet vervolgt (wel misdaden begaat) niet, oppositie wel!

Onze minister van Buitenlandse Zaken is weer lekker bezig! Gelukkig gaat hij binnenkort met Saoedi-Arabië praten over christenrechten, homorechten en vrouwenrechten. Of wacht...

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer