Tip: laat je ook eens meeslepen door een tv-serie

Geen categoriejun 02 2014, 10:00
Er is niets mooier dan jezelf onderdompelen in een tv-serie door ook het boek te lezen, de soundtrack te downloaden en te genieten van de bourbon die de hoofdrolspelers in iedere aflevering drinken.
Na het einde van Breaking Bad moest ik plotseling cold turkey afkicken. Ik kon zo even geen tv-serie bedenken waarvan ik ook twee of drie afleveringen per dag wilde zien. Ik heb Mad Men geprobeerd, maar die serie heb ik na drie afleveringen opgegeven. Net als Fringe en Lost. Gelukkig ontdekte ik vrij snel een nieuwe verslaving: Justified (2010 - heden).
De serie, die zich afspeelt in landelijk Kentucky, draait om de eigenzinnige US Marshal Raylan Givens (Timothy Olyphant, bekend van de HBO-serie Deadwood) en zijn tegenhanger, de notoire crimineel Boyd Crowder (Walton Goggins). De eerste aflevering was wat mij betreft meteen al een succes: het schaamteloze vuurwapengeweld van de US Marshal, de dikke zuidelijke accenten, de setting, de country- en bluegrassmuziek, en als laatste - niet geheel onbelangrijk - de bijrol voor de prachtige volle bourbons die de staat Kentucky rijk is.
Ik wilde na de eerste aflevering meteen een tweede zien, en een derde. Gisteren startte ik alweer het derde seizoen op. De serie is niet alleen heel erg goed, maar ook verslavend. En dat komt niet alleen door de serie zelf. Laat ik het uitleggen, want ik wil dit graag als tip meegeven aan iedere liefhebber van tv-series. De beleving van een tv-serie wordt zoveel intenser als je achtergrondinformatie opzoekt via het archief van IMDB en interviews met de hoofdrolspelers bekijkt op YouTube (om bijvoorbeeld te kijken of ze in het echt ook zulke dikke accenten hebben).
Tot zover denk ik dat veel liefhebbers van tv-series en films me kunnen volgen. Nog intenser wordt het als je toevallig dezelfde regio hebt bezocht tijdens een vakantie. In het geval van Justified speelt de serie zich af in Kentucky, en inderdaad, daar ben ik in april nog geweest. En als het even kan moet je ook het boek waarop een serie is gebaseerd lezen en - als het er is - het spel spelen. De apocalyptische zombieserie The Walking Dead heeft bijvoorbeeld een heel aardig spelletje. Dan is er nog de soundtrack, die in sommige gevallen niet minder dan briljant is. Stuk voor stuk maken die dingen een serie- of filmbeleving completer.
En dan is er dit: ik drink op z'n tijd graag een glaasje bourbon - en toevallig is het zo'n beetje het enige vocht dat de hoofdrolspelers in Justified binnenkrijgen. In iedere aflevering wordt er wel een glaasje Kentucky Straight Bourbon ingeschonken van het merk Jim Beam of Wild Turkey. Mijn vrouw - die niet drinkt - zei tegen me: 'Dus dit is dé geur van landelijk Kentucky'. Inderdaad, dat is het. En zo laat ik me graag helemaal onderdompelen in een tv-serie. Alsof ik zelf in hartje Kentucky woon. Geweldig. Overigens - en dat is ook weer zo - als je je teveel laat meeslepen door een serie als Mad Men, dan levert dat je longkanker op, zoals collega Bart Schut terecht opmerkte in een mail over dit onderwerp.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten